Ziarno kakaowca to przekąska, która dostarcza Twojemu organizmowi prawdziwego bogactwa witamin i składników odżywczych, takich jak magnez, potas, cynk, żelazo. Ale jak je wykorzystać? I czy jedynym sposobem na ich degustację jest wersja sauté? Poznaj nasze sprawdzone, które pozwolą Ci wykorzystać naturalne ziarna kakaowca!

ziarno kakao pokruszone - widok z góry
źródło zdjęcia: freepik

Owsianka śniadaniowa z naturalnym kakao

Co potrzebujesz?

  • płatki owsiane górskie – 200 gramów
  • orzechy włoskie, laskowe lub pecan – garść
  • rodzynki – garść
  • naturalne ziarna kakaowca – garść
  • mleko – 500 ml
  • ulubione przyprawy: może to być szczypta imbiru, cynamonu lub kardamonu; odrobina soli
  • woda

Wsyp do miski płatki owsiane, a następnie dodaj tyle wody, aby przykryła płatki. Pozostaw na noc.
Kolejnego dnia wlej mleko do garnuszka, zagotuj je. Dodaj namoczone płatki owsiane, posiekane orzechy, pokruszone ziarna kakaowca, rodzynki. Na końcu dodaj ulubione przyprawy. W międzyczasie zamieszaj kilka razy. Gotuj na wolnym ogniu przez 20 minut. Smacznego ♥

Jogurt z owocami i ziarnami kakaowca

Co potrzebujesz?

  • jogurt naturalny lub jogurt grecki. Jak wolisz. – 1/2 szklanki
  • świeże owoce: maliny, borówki, truskawki – garść
  • naturalne ziarna kakaowca – 2 łyżki
  • opcjonalnie odrobina miodu, syropu klonowego lub syropu z agawy

W pierwszej kolejności ulubione naczynie – kubeczek, miseczkę lub słoik – napełnij jogurtem. Następnie ułóż na wierchu umyte i osuszone owoce. Na koniec całość posyp pokruszonymi ziarnami kakaowca. Deser jest prawie gotowy, jeszcze tylko odrobina słodyczy na wierzch. Z pewnością świetnie sprawdzi się miód lub ulubiony syrop klonowego lub z agawy. Smacznego ♥

Nasza rada: ziarna z łatwością pokruszysz używając dwóch stołowych łyżek. Pomocnym narzędziem będzie moździerz.

Murzynek jeszcze bardziej czekoladowy

Co potrzebujesz?

  • mąka pszenna – 2 szklanki
  • roztopione masło – 1/2 szklanki
  • mleko – 1 szklanka
  • cukier – 1/2 szklanki
  • jajka – 2 sztuki  
  • kakao (sproszkowane) – 2 łyżki
  • naturalne ziarna kakaowca – 1/2 szklanki
  • proszek do pieczenia – 1 łyżeczka
  • konfitura (my lubimy porzeczkową) – 4 łyżki
  • opcjonalnie, do wykonania polewy: kakao 50g + masło 100g + odrobina mleka

Nagrzej piekarnik do 180 C. Na początku dodaj do miski jaja oraz cukier. Następnie ubij całość na puszystą masę. Po kolei dodawaj następne składniki: wymieszany z mąką proszek do pieczenia, roztopione masło, mleko, kakao jak również pokruszone ziarna kakaowca, po czym całość dokładnie wymieszaj. Kolejnym krokiem będzie dodanie do powstałej masy ulubionego dżemu, a następnie ponowne jej wymieszanie. Na koniec formę („keksówkę”) natłuść odrobiną masła, po czym przelej przygotowaną masę. Następnie piecz przez około 50 minut, do tzw. „suchego patyczka”. Smacznego ♥

Post Scriptum

Na koniec zapraszamy Cię do lektury pozostałych artykułów na naszym blogu, które poświęcone zostały tym wyjątkowym kakaowym ziarnom:

Naturalne ziarna kakaowca z Wenezueli możesz kupić w naszym sklepie internetowym. Znajdziesz je tutaj.