Brak produktów
Ostatnio przeglądane
Autorska kompozycja arabik, z 5%...
Odwiedź nas!
Ul. Opata J. Rybińskiego 8, Gdańsk
Zapraszamy w:
Poniedziałek - Sobota 10 - 18
Autorska kompozycja arabik, z 5% zawartością Jamajki Blue Mountain.
Wysublimowana i aromatyczna. Idealna treść dla czaszy świątecznych filiżanek.
Smakuje znakomicie, niezależnie od sposobu zaparzania.
Dlaczego polecamy tę kawę
- jest to jedna z naszych firmowych specjalności
- pojawia się na naszych półkach od kilku lat - co roku w okolicy magicznych Świąt Bożego Narodzenia
- wychodząc na przeciw potrzebom wszystkich, którzy nie mogą pojawić się w naszej Palarni, w tym roku po raz pierwszy proponujemy ją Państwu również w sklepie internetowym
- wśród klientów, którzy są z nami od lat, Kawa Anielska cieszy się mianem niemalże „kultowej”
- najlepszą rekomendacją ( i niezwykle ważną informacją dla nas J ) jest fakt, że pytania o niezmiennej treści: „Czy w tym roku będzie kawa Anielska?” pojawiają się na kilka miesięcy przed schyłkiem roku
Profil smakowy
Miodowa słodycz idzie w parze z nutami orzechów. Doskonale zbalansowana, o dominującym smaku czekolady, który jeszcze pełniej rozwija się na podniebieniu.
Domieszka ziaren Jamajki Blue Mountain nadaje kompozycji intensywnego, pełnego i wyjątkowo bogatego smaku, którego nie sposób pomylić z żadnym innym.
Iście anielski blend!
Region uprawy
Ziarno służące nam do przygotowania tej mieszanki pochodzi z krajów Ameryki Centralnej i Południowej. Są to plantacje wyżynne, położone na terenach górzysto-wulkanicznych. Warunki naturalne tych regionów są bardzo korzystne dla produkcji wysokojakościowej arabiki.
Główne cechy tych obszarów to: wilgotny klimat równikowy, gęste, często naturalne zadrzewienie, odpowiednia ilość słońca oraz żyzne podłoże. Plantacje są prowadzone na glebach pochodzenia wulkanicznego, świetnie przepuszczalnych i bogatych w minerały. Średnia wysokość upraw: 900 – 2000 m n.p.m.
Ziarno Jamajki Blue Mountain, określane przez koneserów mianem szampana wśród kaw, pochodzi ze stosunkowo niewielkich upraw.
Plantacje obejmują zaledwie 6-7 tys. ha.
Warunki klimatyczne panujące na zboczach jamajskiego pasma Gór Błękitnych są optymalne: niskie temperatury powietrza powodują, że czas od kwitnięcia do zbiorów trwa 10 miesięcy, czyli mniej więcej dwukrotnie dłużej niż w innych regionach. Ponadto odpowiednia ilość słońca i mgliste, wilgotne powietrze nadają kawowym ziarnom niepowtarzalny smak. Dłuższy czas dojrzewania pozwala na rozwinięcie się pełniejszego smaku. Niepowtarzalne warunki uprawy oraz tradycyjne metody zbiorów i obróbki kawy Jamaica Blue Mountain są gwarancją unikalnego charakteru błękitno - zielonych ziaren.
Moc | Wysoka |
Gorycz | Niska |
Słodycz | posmak miodu |
Kwasowość | minimalna |
Smak | aksamitny z nutą orzechowo-kremową |
Aromat | intensywny z owocowymi nutami |
Cecha szczególna | złożony smak |
Gatunek | 100% Arabica |