Kamerun Santa AB

Słodycz owoców zwieńczona nutami czekolady. Aromatyczna.

100% arabika

Więcej szczegółów

38,00 zł

?

Więcej informacji

Profil Smakowy

Ziarno z Kamerunu Santa charakteryzuje naturalna łagodność i słodycz. Pełne krągłe body idzie w parze z bogatym aromatem.
Smak dojrzałej porzeczki i czereśni, zwieńczają nuty czekolady.

Polecany sposób zaparzania

Kamerun Santa jest kawą uniwersalną i nadaje się do każdego sposobu zaparzania. Ze względu na swe niezwykłe walory organoleptyczne, wybornie smakuje jako kawa czarna, bez żadnych dodatków.
Doskonale sprawdza się zaparzona każdą metodą zarówno tradycyjną, jak i alternatywną.
Jest idealna do ekspresów ciśnieniowych i przelewowych, do zaparzaczy typu french-press, tygielka oraz do zaparzania w filiżance. Zaparzacz typu syphon świetnie podkreśli prawdziwe walory ziarna, aeropress uwydatni również wspaniały aromat. Napar sporządzony w kafetierze również zachowa i wyeksponuje oryginalny smak i aromat tego ziarna.

Region uprawy

Region Santa leży w zachodniej części środkowego pasa kontynentu afrykańskiego. Gleba jest bogata w minerały wulkaniczne, odpowiednia ilość deszczu i promieni słońca, czyni to miejsce idealnym dla uprawy kawowca. Ziarna te uprawiane są na zboczach masywu Mount Cameroun, na wysokości 1700-2000 m n.p.m

Podobnie jak w innych regionach Afryki, plantacje w regionie Santa są stosunkowo niewielkie. Ręcznie zbierane ziarno poddawane jest obróbce naturalno- mechanicznej. Zbiory z takich plantacji to zwykle kilka worków.

Kawa z regionie Santa to botaniczna odmiana Java Blue Mountain. Skojarzenie z jedną z najbardziej cenionych kaw świata jest jak najbardziej trafione- właśnie stamtąd pochodzą szczepy kawy uprawianej w Kamerunie. Jamajka Blue Mountain swoją „wyjątkowość” zawdzięcza warunkom, jakie panują w tymże regionie. Takie same warunki klimatyczno- glebowe charakteryzują region Santa. Z tego powodu kolonizatorzy zdecydowali się stworzyć plantację tej szlachetnej kawy również na kontynencie afrykańskim.

Arabiki uprawiane w Kamerunie pochodzą z małych gospodarstw, w których nie używa się nawozów. Ręczne zbieranie owoców, dokładna ich selekcja oraz metoda obróbki "na morko" sprawiają, że kawy kameruńskie to kawy najwyższej jakości.

Moc Średnia
Gorycz brak
Słodycz słodkawa
Kwasowość minimalna
Smak czysty i mocny
Aromat intensywny z owocowymi nutami
Cecha szczególna złożony aromat
Gatunek 100% Arabica

Opinie

Napisz opinię

Kamerun Santa AB

Kamerun Santa AB

Słodycz owoców zwieńczona nutami czekolady. Aromatyczna.

100% arabika