Tanzania Utengule peaberry

Kawa ta ma rzadko spotykane, perłowe ziarna, tzw. peaberry. Wyróżnia się wytrawnym, czekoladowo-porzeczkowym smakiem, owocowo-kwiatowym aromatem oraz nutami charakterystycznymi dla kaw afrykańskich. 100% Arabika.

Więcej szczegółów

38,00 zł

?

Więcej informacji

Dlaczego polecamy tę kawę 

- to kawa o rzadko spotykanych ziarnach, tzw. perłowych (peaberry)

- w smaku zbliżona jest do znakomitych kaw kenijskich, ale ma niższą, lekko cytrusową kwaskowość

- ma wysoką moc i subtelny aromat słodkich owoców

- znakomita do espresso

Profil smakowy

  Tanzania Utengule to kawa z południa Tanzanii, niezwykła pod wieloma względami. Wyróżnia się nutami charakterystycznymi dla kaw afrykańskich.

  Kawa ta ma rzadko spotykane, perłowe ziarna, tzw. peaberry. Ziarno to powstaje w owocach rozwijających się na końcu kawowej gałązki. Ma ono szczególne walory i jest bardzo cenione przez koneserów. Ziarna perłowe mają bardziej intensywny smak i aromat niż zwykłe ziarna, więc i napar jest bardziej wyrazisty.

  W kawie tej jest cały bukiet smaków wspaniale uzupełniających się: smak czarnej herbaty i czekolady, kiwi, limonki i jeżyn. Napar wyróżnia się przyjemną, cytrusową kwaskowością, która nadaje szczególnego akcentu tej kawie. Ta delikatna słodycz owoców tropikalnych jest niemal uzależniająca.

 

Region uprawy

  Tanzania Utengule pochodzi z niewielkiej plantacji położonej na południu Tanzanii. Region ten chociaż niewielki, jest bardzo ceniony a ziarno z tych plantacji uważane jest za jedno z najlepszych. Ta należąca do południowego okręgu farma jest dobrze prowadzoną, tradycyjną plantacją.   

  Ukształtowanie terenu, warunki glebowe oraz klimatyczne są bardzo korzystne i sprzyjają uprawie wysokogatunkowej kawy. Plantacje prowadzone są na terenach równinnych i na  zboczach wzgórz. Obficie występujące tu rośliny i drzewa zapewniają drzewkom kawowym odpowiednie zacienienie, zaś liczne rzeki i jeziora dostarczają roślinom dodatkowej wilgoci.

  Panuje tu klimat podrównikowy, gorący, z zaznaczonymi dwiema porami: suchą i deszczową. Żyzna, wulkaniczna gleba, dużo słońca i sezonowe deszcze stanowią znakomite warunki do uprawy tej wysokogatunkowej arabiki.

  Krzewy tej kawy uprawiane są na wysokości ok. 1500m n.p.m.

 

Polecany sposób zaparzania

  Kawa Tanzania jest dobrze zbalansowana i ma uniwersalne zastosowanie. Ze względu na dużą moc i wyrazisty smak espresso z tej kawy jest szczególnie polecane. Świetnie nadaje się więc do ekspresów ciśnieniowych i kawiarek. Warto spróbować też zaparzonej w aeropressie.

Moc Wysoka
Gorycz gorzkiej czekolady
Słodycz delikatna owocowa słodycz
Kwasowość delikatna owocowość
Smak czekoladowo-porzeczkowy
Aromat intensywny z owocowymi nutami
Cecha szczególna bardzo dobrze zbalansowana
Gatunek 100% Arabica

Opinie

Napisz opinię

Tanzania Utengule peaberry

Tanzania Utengule peaberry

Kawa ta ma rzadko spotykane, perłowe ziarna, tzw. peaberry. Wyróżnia się wytrawnym, czekoladowo-porzeczkowym smakiem, owocowo-kwiatowym aromatem oraz nutami charakterystycznymi dla kaw afrykańskich. 100% Arabika.