Peru Zobacz większe

Peru

Słodkawa kawa o niskiej kwasowości. Dobra, kremowa cielistość czyni z niej idealną propozycję do espresso i do wszelkich ekspresów ciśnieniowych. 100% Arabika.

Więcej szczegółów

29,00 zł

?

Więcej informacji

Dlaczego polecamy tę kawę

- ma słodkawy smak i orzechowe nuty

- odznacza się niską kwaskowatością i niską goryczą

- jest delikatna a zarazem ma dobrą moc i cielistość

- nadaje się znakomicie do stosowania w różnych zaparzaczach

 

Profil smakowy

  Kawa Peru należy do kaw delikatnych i dobrze zbalansowanych. Pod względem smaku i aromatu jest zbliżona do ziaren z Meksyku. Ma wyrazisty, kremowo-orzechowy smak z przyjemną kwaskowatością. Czekolada, słodkie kakao, nuta palonych orzechów, to charakterystyczne cechy tego ziarna. Wszystkie te cechy sprawiają, że napar kawy Peru dostarcza niezwykle przyjemnych wrażeń smakowych.

 

Region uprawy

  Peru ma znakomite warunki do uprawy kawy. Główne regiony plantacyjne to północny Cajamarca; centralny, tzw. lasów mglistych Chanchamayo Valley; a także obszar położony w okolicach Cusco na południu kraju. Ziarno pochodzące z obszaru Chanchamayo Valley stanowi ok. 40% zbiorów i jest to jedna z najlepszych kaw tego kraju.

  W Peru drzewka kawowe są uprawiane głównie na terenach wyżej położonych, ok. 900 – 1600 m n.p.m. Dominującą odmianą kawy jest Typica.

 

Polecany sposób zaparzania

  Kawa Peru odznacza się zrównoważonym smakiem i ma uniwersalne zastosowanie. Świetnie sprawdza się w ekspresie ciśnieniowym - powstałe espresso wyróżnia się bogatym aromatem, dobrą mocą i cielistością. Nadaje się też do wszelkiego typu zaparzaczy, przy czym kawiarka (moka), french press, oraz chemex najpełniej wyeksponują walory tej kawy. Napar sporządzony w ten sposób zachowa więcej kofeiny i będzie wyraźniejszy w smaku. Mocniej wyczuwalny będzie również charakterystyczny aromat kawy Peru. Kawa ta równie dobrze smakuje zaparzona w filiżance. Sporządzona z dodatkiem mleka czy też bez, zawsze pozostawia bardzo przyjemny, świeży posmak i wspaniały aromat.

Moc dość mocna
Gorycz Niska
Słodycz słodkawy posmak
Kwasowość delikatna owocowość
Smak orzechowo-owocowo-kakaowy
Aromat kwiatowy
Cecha szczególna dobra cielistość
Gatunek 100% Arabica

Opinie

Napisz opinię

Peru

Peru

Słodkawa kawa o niskiej kwasowości. Dobra, kremowa cielistość czyni z niej idealną propozycję do espresso i do wszelkich ekspresów ciśnieniowych. 100% Arabika.

Produkty powiązane