Brak produktów
Jedna z najlepszych kaw z Etiopii. Lekko owocowa, czekoladowa z delikatną nutą suszonej śliwki. 100% arabica
Kawa Etiopia Sidamo wyróżnia się niespotykanym, wspaniałym smakiem. Ziarno z regionu Sidamo słynie z delikatnej owocowości, smaku przypraw i cytrusów. Te niepozornie i mało atrakcyjnie wyglądające ziarna po wyprażeniu smakują znakomicie.
Charakteryzuje się znakomitym balansem smaków. Łagodna kwaskowość owoców oraz delikatnie nektarowa słodycz, brak goryczy oraz niezwykły posmak klonowego syropu a do tego ten niezwykły aromat słodkich cytrusów i kwiatów… Wszystkie te cechy sprawiają, że napar z tej kawy jest niezwykle przyjemnym doznaniem sensorycznym.
Sidamo jest kawą łagodną w smaku a pikanterii dodają wyraziste, kwiatowo-owocowe nuty.
Kawa ta ma smak niezwykle złożony, lekko owocowy, czekoladowy z delikatną nutą suszonej śliwki. Wyczuwalne są też jagody, czereśnie, przyprawy korzenne oraz słodycz cukru trzcinowego, z długo utrzymującym się, herbacianym posmakiem.
Nad naparem unosi się wspaniały i złożony aromat kwiatów, miodu, różnych owoców oraz pikantnych przypraw.
Zawartość kofeiny – ok.160mg na filiżankę naparu.
Sidamo jest kawą uniwersalną i nadaje się do każdego sposobu zaparzania. Ze względu na swe niezwykłe walory organoleptyczne, wybornie smakuje jako kawa czarna, bez żadnych dodatków. Doskonale sprawdza się zaparzona każdą metodą zarówno tradycyjną, jak i alternatywną. Jest idealna do ekspresów ciśnieniowych i przelewowych, do zaparzaczy typu french-press, tygielka oraz do zaparzania w filiżance. Zaparzacz typu syphon świetnie podkreśli prawdziwe walory ziarna, aeropress uwydatni również wspaniały aromat. Napar sporządzony w kafetierze również zachowa i wyeksponuje oryginalny smak i aromat tego ziarna.
Sidamo to nazwa handlowa arabiki pochodzącej z południowo-zachodniej części Etiopii.
Jak podają przekazy historyczne, właśnie ten kraj jest kolebką gatunku Coffea arabica i słynie z najsilniejszej tradycji uprawy i picia kawy. Sidamo była południową prowincją Etiopii (do 1995 r.), obecnie te tereny przynależą do trzech innych regionów Etiopii. Region ten leży w strefie klimatu podrównikowego o cechach monsunowych. W tej części Wyżyny Abisyńskiej występują urodzajne gleby pochodzenia wulkanicznego. Kawa uprawiana jest na wyżynnych zboczach lub pochodzi z naturalnych lasów kawowych. W Etiopii ziarno kawowe pozyskiwane jest zarówno z drzewek dziko rosnących w lasach, jak i z nowoczesnych plantacji.
Wysokość upraw: 1500-2200m n.p.m.
Moc | Łagodna |
Gorycz | gorzkiej czekolady |
Słodycz | posmak miodu |
Kwasowość | zrównoważona |
Smak | czekoladowy z nutą suszonej śliwki i cytrusów |
Aromat | miodowo-owocowy |
Cecha szczególna | bardzo dobrze zbalansowana |
Gatunek | 100% Arabica |
Doskonała kawa :)
Kawa znakomita głównie LATE. Espresso lub Americano też bardzo dobra lecz z samym lekiem jej smak jest niesamowity.
Mój ulubiony sposób przygotowania:
Ekspres ciśnieniowy, pół kubka gorącego spienionego mleka i potrójne espresso..
Etiopia Sidamo tylko tu jest taka jak powinna być palona. Jest to moja prywatna opinia ale warto się nią podzielić :)
Sidamo
Kawa jest super, miałem sposobność pić kilka wariacji Etiopii, ta jest godna polecenia.
Ostatnio przeglądane
Jedna z najlepszych kaw z Etiopii....
Odwiedź nas!
Ul. Opata J. Rybińskiego 8, Gdańsk
Zapraszamy w:
Poniedziałek - Sobota 10 - 17