Etiopia Sidamo Zobacz większe

Etiopia Sidamo

Jedna z najlepszych kaw z Etiopii. Lekko owocowa, czekoladowa z delikatną nutą suszonej śliwki. 100% arabica

Więcej szczegółów

32,00 zł

?

Więcej informacji

Dlaczego polecamy tę kawę

- pochodzi z kraju będącego kolebką gatunku arabiki
- to jedna z najlepszych kaw
- jest najlepiej przetworzoną etiopską kawą
- jest delikatna w smaku, umiarkowana w mocy i bardzo aromatyczna
- ma niepowtarzalny, czekoladowo-owocowy smak
- wyróżnia się pięknym i bogatym aromatem
- ma niewielką ale wyrazistą, przyjemną kwaskowość
- napar pozostawia na języku soczysty, herbaciany posmak

Profil smakowy

  Kawa Etiopia Sidamo wyróżnia się niespotykanym, wspaniałym smakiem. Ziarno z regionu Sidamo słynie z delikatnej owocowości, smaku przypraw i cytrusów. Te niepozornie i mało atrakcyjnie wyglądające ziarna po wyprażeniu smakują znakomicie.
  Charakteryzuje się znakomitym balansem smaków. Łagodna kwaskowość owoców oraz delikatnie nektarowa słodycz, brak goryczy oraz niezwykły posmak klonowego syropu a do tego ten niezwykły aromat słodkich cytrusów i kwiatów… Wszystkie te cechy sprawiają, że napar z tej kawy jest niezwykle przyjemnym doznaniem sensorycznym.
  Sidamo jest kawą łagodną w smaku a pikanterii dodają wyraziste, kwiatowo-owocowe nuty.  
Kawa ta ma smak niezwykle złożony, lekko owocowy, czekoladowy z delikatną nutą suszonej śliwki. Wyczuwalne są też jagody, czereśnie, przyprawy korzenne oraz słodycz cukru trzcinowego, z długo utrzymującym się, herbacianym posmakiem.
Nad naparem unosi się wspaniały i złożony aromat kwiatów, miodu, różnych owoców oraz pikantnych przypraw.
   Zawartość kofeiny – ok.160mg na filiżankę naparu.

 

Polecany sposób zaparzania

  Sidamo jest kawą uniwersalną i nadaje się do każdego sposobu zaparzania. Ze względu na swe niezwykłe walory organoleptyczne, wybornie smakuje jako kawa czarna, bez żadnych dodatków.
  Doskonale sprawdza się zaparzona każdą metodą zarówno tradycyjną, jak i alternatywną.
Jest idealna do ekspresów ciśnieniowych i przelewowych, do zaparzaczy typu french-press, tygielka oraz do zaparzania w filiżance. Zaparzacz typu syphon świetnie podkreśli prawdziwe walory ziarna, aeropress uwydatni również wspaniały aromat. Napar sporządzony w kafetierze również zachowa i wyeksponuje oryginalny smak i aromat tego ziarna.

 


Region uprawy

  Sidamo to nazwa handlowa arabiki pochodzącej z południowo-zachodniej części Etiopii.
Jak podają przekazy historyczne, właśnie ten kraj jest kolebką gatunku Coffea arabica i słynie z najsilniejszej tradycji uprawy i picia kawy. Sidamo była południową prowincją Etiopii (do 1995 r.), obecnie te tereny przynależą do trzech innych regionów Etiopii.
  Region ten leży w strefie klimatu podrównikowego o cechach monsunowych. W tej części Wyżyny Abisyńskiej występują urodzajne gleby pochodzenia wulkanicznego. Kawa uprawiana jest na wyżynnych zboczach lub pochodzi z naturalnych lasów kawowych. W Etiopii ziarno kawowe pozyskiwane jest zarówno z drzewek dziko rosnących w lasach, jak i z nowoczesnych plantacji.
  Wysokość upraw: 1500-2200m n.p.m.


Moc Łagodna
Gorycz gorzkiej czekolady
Słodycz posmak miodu
Kwasowość zrównoważona
Smak czekoladowy z nutą suszonej śliwki i cytrusów
Aromat miodowo-owocowy
Cecha szczególna bardzo dobrze zbalansowana
Gatunek 100% Arabica

Opinie

Oceń 
2016-09-15

Sidamo

Kawa jest super, miałem sposobność pić kilka wariacji Etiopii, ta jest godna polecenia.

  • 1 z 1 ludzi uznało tą recenzję za pomocną.

Napisz swoją opinię!

Napisz opinię

Etiopia Sidamo

Etiopia Sidamo

Jedna z najlepszych kaw z Etiopii. Lekko owocowa, czekoladowa z delikatną nutą suszonej śliwki. 100% arabica