Brak produktów
Kwiatowy aromat i karmelowy smak to charakterystyczne cechy kawy z zachodniej części Salwadoru. Ma dobrą cielistość i jest świetnie zbalansowana. Delikatnie słodka. 100% arabika
- wyróżnia się niezwykle aksamitnym, wręcz welwetowym a jednocześnie wyrazistym smakiem
- jest średniej mocy i ma doskonały, kwiatowy aromat
- ma dobrą cielistość i jest świetnie zbalansowana
- łagodny, karmelowo-czekoladowy smak jest wzmocniony nutą przyjemnej, owocowej kwaskowości
- napar zaskakuje nutą słodyczy
- kawy salwadorskie znane są z doskonałej jakości i uważane są za jedne z najważniejszych na rynku kawowym
- ziarno tej kawy jest selekcjonowane z dużą dbałością (skrót EP) i poddawane starannej obróbce
Kawa salwadorska ma znakomicie wyważony, delikatny smak. W naparze dominuje smak karmelu i czekolady, ze słodko-gorzkim posmakiem kakao. Aksamitna, nieco maślana słodycz miodu i toffi przełamana jest łagodnymi nutami owocowymi, głównie jagodowymi.
Delikatna, ale dobrze wyczuwalna kwaskowość tego ziarna stanowi atrybut i podkreśla wyjątkowy charakter kawy El Salvador. Dobra cielistość, posmak owocowości, wspaniała słodycz a do tego wielka dbałość, z jaką plantatorzy przygotowują ziarno, stanowi gwarancję doskonałej jakości tej arabiki.
Cechą charakterystyczną tej znakomitej kawy jest również jej niecodzienny, wyraźnie kwiatowy aromat.
Ziarno kawy salwadorskiej klasyfikuje się według wysokości na której jest uprawiana; im wyżej położona jest plantacja, tym lepszej jakości kawa.
Kawa El Salvador SHG pochodzi z upraw położonych powyżej 1350 m n.p.m, z terenów górzystych i wulkanicznych. Drzewka kawowe mają tu idealne warunki klimatyczne i glebowe. Plantacje położone są na zboczach gór, gdzie występują czerwone gleby powstałe z popiołów i law wulkanicznych. Dobrze przepuszczalne, bogate w minerały gleby wulkaniczne tworzą niezwykle żyzne podłoże dla roślinności. Takie usytuowanie upraw, zdaniem ekspertów, ma decydujący wpływ na znakomity profil smakowy salwadorskiej kawy.
Warunki klimatyczne również sprzyjają uprawie wysokiej jakości kawy. Dominuje tu klimat podzwrotnikowy z wyraźnie zaznaczoną, sześciomiesięczną porą suchą i porą deszczową. Stwarza to idealne warunki dla uprawy arabiki.
Wszystkie te czynniki składają się na wysoką jakość i niecodzienny smak salwadorskiej kawy.
* Skrót SHG (Strictly High Grown) dotyczy ziarna wysokiej jakości arabiki, uprawianej na górskich plantacjach w Salwadorze.
* Skrót EP (European Preparation – Europejskie Przygotowanie) oznacza, że ziarno zostało przygotowane ze szczególną starannością: ziarna wadliwe oraz wszelkie ciała obce usuwane są ręcznie.
Kawa El Salvador SHG jest przygotowywana w ten właśnie sposób.
Doskonale smakuje zarówno w mieszankach jak i samodzielnie. Jej profil smakowy sprawia, że wspaniale nadaje się jako składnik do szlachetniejszych mieszanek.
Jako kawa jednorodna wyjątkowo dobrze smakuje zaparzona w kawiarce i tygielku. Równie dobrze sprawdza się w ekspresie przelewowym, aeropressie i dripie. Kawa El Salvador daje wyśmienite espresso; ze śmietanką i cukrem smakuje również fantastycznie.
Zaparzona we French-pressie będzie miała szczególnie słodkawy smak czekolady i orzechów. W tym zaparzaczu kawa ta (podobnie jak i inne kawy z Ameryki Centralnej) daje napar słodki, czysty i klarowny.
Moc | dość mocna |
Gorycz | delikatna |
Słodycz | posmak słodkiej czekolady |
Kwasowość | Niska |
Smak | karmelowo-migdałowy |
Aromat | kwiatowy |
Cecha szczególna | syropowy posmak |
Gatunek | 100% Arabica |
Ostatnio przeglądane
Kwiatowy aromat i karmelowy smak to...
Odwiedź nas!
Ul. Opata J. Rybińskiego 8, Gdańsk
Zapraszamy w:
Poniedziałek - Sobota 10 - 17