Nikaragua Jinotega Zobacz większe

Nikaragua Jinotega

Jest kawą łagodną i bardzo dobrze zbalansowaną. Walory smakowe, wyjątkowa cielistość oraz idealna kwaskowość sprawiły, że kawa ta cieszy się powszechnym uznaniem. Warto spróbować zaparzonej we french-pressie. 100% Arabika

Więcej szczegółów

31,00 zł

?

Więcej informacji

Dlaczego polecamy tę kawę

- jest delikatna w smaku

- ma znikomą, przyjemną kwaskowość

- delikatny posmak goryczki wzmacnia charakter ziaren

- ma słodkawy smak karmelu i czekolady z delikatnym posmakiem koniaku

- to kawa o umiarkowanej mocy (ok.180 mg kofeiny na filiżankę naparu)

- ma piękny, owocowo-kwiatowy aromat

- posiada cechy typowe dla klasycznej kawy środkowo-amerykańskiej

- jakość tych ziaren należy do światowej czołówki

 

Profil smakowy

  Nikaragua Jinotega jest kawą łagodną i bardzo dobrze zbalansowaną. Walory smakowe, wyjątkowa cielistość oraz idealna kwaskowość sprawiły, że kawa ta cieszy się powszechnym uznaniem.

  Przy dość niskiej kwaskowości dobrze wyczuwalna jest karmelowo-miodowa słodycz kawy; gorzki smak kakao i orzechów przechodzi w ostrzejsze nuty koniaku i tytoniu. Wspaniałego akcentu dodaje smak pikantnych przypraw. Napar pozostawia na języku wyraźny, welwetowo - czekoladowy posmak.

  Nad tą delikatną ale jakże zróżnicowaną smakowo kawą unosi się nadzwyczaj szlachetny, kwiatowo-owocowy aromat.

 

Region uprawy

  Kawa ta pochodzi z wyżynnych upraw położonych w północno-środkowej części Nikaragui. Jinotega to jeden z trzech głównych regionów uprawy arabiki oraz nazwa handlowa tej uznawanej kawy. Z tej górzysto – wulkanicznej części kraju pochodzi aż ok.80% produkcji nikaraguańskiej kawy i jest to ziarno słynące z pierwszorzędnej jakości.

  Panują tu znakomite warunki: gorący i wilgotny klimat równikowy, duże zadrzewienie oraz żyzne podłoże. Uprawy są prowadzone na świetnie przepuszczalnych, żyznych, bogatych w minerały glebach pochodzenia wulkanicznego.

Wysokość upraw 1400 – 2000 m n.p.m.

 

Polecana do

  Jest kawą uniwersalną, o pełnym zakresie zastosowań. Świetnie nadaje się do zaparzania w ekspresie. Ziarno to ma umiarkowaną kwaskowość, delikatny smak i daje idealne espresso, aczkolwiek crema nie będzie zbyt obfita.

  Znakomicie sprawdza się w alternatywnych metodach parzenia. Drip wydobędzie pełnię smaku nikaraguańskiej kawy. Syphon podkreśli smak oraz kwaskowość tej kawy. French-press w pełni wyeksponuje najlepsze cechy kawy Jinotega.

  Nikaragua smakuje wybornie jako „mała czarna”, bez dodatku mleka. Chętnie używana również jako ceniony składnik mieszanek.                                                                                 

Moc umiarkowana
Gorycz łagodna
Słodycz delikatna
Kwasowość minimalna
Smak lekko koniakowy i karmelowy
Aromat kwiatowo-ananasowy
Cecha szczególna dobrze zbalansowana
Gatunek 100% Arabica

Opinie

Napisz opinię

Nikaragua Jinotega

Nikaragua Jinotega

Jest kawą łagodną i bardzo dobrze zbalansowaną. Walory smakowe, wyjątkowa cielistość oraz idealna kwaskowość sprawiły, że kawa ta cieszy się powszechnym uznaniem. Warto spróbować zaparzonej we french-pressie. 100% Arabika