Gwatemala San Jeronimo

Kawa o gęstej cielistości. Jest słodkawa a jednocześnie pikantna i cytrusowa; idealna do ekspresu ciśnieniowego. 100% arabica

Więcej szczegółów

31,00 zł

?

Więcej informacji

Dlaczego polecamy tę kawę

- to wyborna, klasyczna gwatemalska arabika
- to kawa o atrakcyjnym i rozpoznawalnym profilu smakowym
- ma czekoladowo-korzenny smak
- jej aromat jest rześki, pikantno-owocowy
- ma wyśmienicie zrównoważoną kwaskowość
- ma dobrze wyważoną moc
- jest słodkawa a jednocześnie pikantna i cytrusowa
- uprawiana jest na wyjątkowo malowniczym terenie


Profil smakowy

Kawa San Jeronimo to klasyczna, typowo gwatemalska kawa. Charakteryzuje się gęstym naparem o smaku ciemnej czekolady, z wyczuwalną nutą trzciny cukrowej.  Wyróżnia się zdecydowanie korzennym charakterem, z lekko dymnym posmakiem i umiarkowaną kwaskowością.
Posiada średnią do pełnej cielistość oraz wyrazisty, kompletny smak.
Jest tu słodycz trzciny cukrowej, karmelu i miodu, gorzkawa nuta czekolady i cynamonu oraz pikantny smak korzennych przypraw.
Wyczuwalna cytrusowa kwaskowość tej kawy współgra ze świeżym, wibrującym  smakiem limonki
i zielonej herbaty. Napar pozostawia na języku przyjemny, cierpkawy posmak.

Polecany sposób zaparzania

Kawa ta jest uniwersalna i ma pełen zakres zastosowań.
Wspaniale nadaje się do każdego rodzaju zaparzania. Idealna do ekspresów ciśnieniowych. Wyjątkowo dobrze sprawdza się także w kawiarkach,
we french-press oraz w parzeniu tradycyjnym. Kawa ta ma szerokie zastosowanie również w alternatywnych metodach zaparzania; napar sporządzony w aeropressie najpełniej podkreśli walory smakowe oraz wydobędzie pełen aromat tej gwatemalskiej kawy.
(ok. 187 mg kofeiny na filiżankę)



Region uprawy

Kawa San Jeronimo pochodzi z samego serca Gwatemali. Region ten stanowi jeden z głównych obszarów produkcji arabiki w tym kraju.
Drzewka kawowe porastają naturalne wzniesienia terenu i zbocza wulkanów. Jest to obszar o wyjątkowo malowniczym krajobrazie a panujący tu mikroklimat stwarza idealne warunki do uprawy wysokogatunkowej arabiki. Około 50% powierzchni plantacji porośnięta jest naturalnym lasem. Drzewa te stanowią korzystne zacienienie dla wrażliwej arabiki, zaś dość częste erupcje wulkanów dostarczają tej bogatej i żyznej glebie dodatkowego azotu.
Region ten leży w strefie klimatu podrównikowego wilgotnego. Występują tu dwie, wyraźnie zaznaczone, trwające po sześć miesięcy pory roku: pora sucha i pora deszczowa. Dobre nasłonecznienie, odpowiednia wilgotność, wysoko zmineralizowane podłoże, wulkaniczne zbocza, wszystko to sprawia, że kawa pochodząca z tych wzgórz jest uznana jako jedno z najbardziej wartościowych i wykwintnych ziaren świata.
Wysokość upraw 1200-2000 m n.p.m.




Moc Średnia
Gorycz korzenna
Słodycz trzciny cukrowej
Kwasowość umiarkowana
Smak czekoladowo-korzenny
Aromat intensywny z owocowymi nutami
Cecha szczególna złożony aromat
Gatunek 100% Arabica

Opinie

Napisz opinię

Gwatemala San Jeronimo

Gwatemala San Jeronimo

Kawa o gęstej cielistości. Jest słodkawa a jednocześnie pikantna i cytrusowa; idealna do ekspresu ciśnieniowego. 100% arabica