Sumatra Mandheling

Kawa o dobrej cielistości z intensywnym aromatem drzewa, gorzkiej czekolady i przypraw. Znakomicie nada się na kawę do słodkiego deseru, zwłaszcza jako espresso. Szczególnie dobrze komponuje się z tłustym mlekiem, bądź śmietanką. 100% arabika

Więcej szczegółów

38,00 zł

?

Więcej informacji

Dlaczego polecamy tę kawę

- to kawa „deserowa”, czekoladowa; świetnie nadaje się na poobiednią degustację

- jest to wysokogatunkowe ziarno o wspaniałym aromacie, doskonała dla koneserów

- należy do kaw „ciężkich” w smaku z intensywnym aromatem

- bardzo dobrze się komponuje z mlekiem, bądź śmietanką

- wyróżnia się doskonałą mięsistością i ciężkim, pełnym body oraz niską kwaskowością

- posiada charakterystyczny, głęboki aromat traw, drewna i czekolady

 

Profil smakowy

  Kawę Mandheling uważa się za jedną z najlepszych i najbardziej mięsistych arabik; smak ten jest wyczuwalny na brzegach tylnej części języka. Charakterystyczną cechą tej kawy jest bardzo dobra cielistość i niemal welwetowa gładkość oraz relatywnie niska kwaskowość.

  Kawa z Sumatry jest ciężka, nieco ziemista, o łagodnym ale zdecydowanym, słodkawym smaku syropu i czekolady. Profil smakowy tej arabiki to również spora ilość przypraw wzmocniona smakiem czekolady, z odrobiną curry. Wyczuwalny akcent karmelu, rodzynek, nieco owocowych nut, oraz dodatek ziół podkreślają egzotyczny charakter sumatrzańskiej kawy. Całości dopełnia wspaniały, głęboki, ziołowy aromat unoszący się nad naparem.

 

Region uprawy

  Nazwa Mandheling nie określa regionu, lecz pochodzi od nazwy ludu Mandailing, mieszkańców północno-zachodniej Sumatry. Podczas II wś japońscy żołnierze okupujący wyspę gustowali w znakomitych sumatrzańskich kawach. W odpowiedzi na pytanie o pochodzenie tej wspaniałej kawy, otrzymywali - przez niezrozumienie - odpowiedź „Mandailing”, co jest po prostu nazwą grupy etnicznej zamieszkującej tamte tereny. Określenie Mandheling zostało ogólnie przyjęte i jest do dziś używane jako nazwa odmiany arabiki uprawianej w rejonie Padang, w zachodnio-centralnej części wyspy.

  Kawa pochodząca z tego regionu Sumatry posiada wspaniałe warunki klimatyczne i glebowe. Plantacje położone są w górach, na wysokości 850 – 1700 m n.p.m. Na obszarze tym panuje równikowy i podrównikowy, bardzo wilgotny klimat. Pora deszczowa trwa tutaj praktycznie przez cały rok.

  Indonezja leży na obszarze aktywnym sejsmicznie, jest tu sporo czynnych wulkanów, więc gleby na tej wyspie są niezwykle żyzne i bogate w minerały. Warunki te są bardzo korzystne dla uprawy wysokogatunkowej arabiki i sprawiają, że kawy z Indonezji cieszą się dużą popularnością i uznaniem.

 

Polecany sposób zaparzania

  Jako kawa dobrze zbalansowana nadaje się znakomicie do zaparzania w ekspresach ciśnieniowych jako jednorodne espresso.

  Sumatra Mandheling wyjątkowo dobrze smakuje zaparzona w chemexie i w aeropressie, zarówno jako tzw. mała czarna, jak i z dodatkiem mleka. Często spotykana jest także opinia, że dodatek mleka czy śmietanki jest wręcz zalecany dla wydobycia mocy i podkreślenia oryginalnego smaku tej sumatrzańskiej arabiki.

Moc Średnia
Gorycz delikatnie ziemista
Słodycz delikatna
Kwasowość Niska
Smak koniakowo-ziołowy
Aromat przypraw
Cecha szczególna idealna z dodatkiem mleka
Gatunek 100% Arabica

Opinie

Napisz opinię

Sumatra Mandheling

Sumatra Mandheling

Kawa o dobrej cielistości z intensywnym aromatem drzewa, gorzkiej czekolady i przypraw. Znakomicie nada się na kawę do słodkiego deseru, zwłaszcza jako espresso. Szczególnie dobrze komponuje się z tłustym mlekiem, bądź śmietanką. 100% arabika