India Monsooned Malabar

Naturalnie postarzane ziarna kawy z Indii o mało kwaskowym i aksamitnym smaku. Poprzez monsoon'owanie kawa traci kwaskowość i staje się bardziej słodka. Z pewnością należy jej chociaż raz spróbować. 100% Arabika

Więcej szczegółów

31,00 zł

?

Więcej informacji

Dlaczego polecamy tę kawę

- to wyjątkowa i niepowtarzalna kawa, poddawana procesowi tzw. monsunowania

- jest bardzo delikatna, wręcz aksamitna w smaku

- ma bardzo niską kwasowość i dobrą cielistość

- łagodny, słodkawy smak idzie w parze z orzechowym aromatem

- ma niską zawartość kofeiny

Profil smakowy

  India Monsooned Malabar to kawa o złożonym smaku. Obok dominującego, orzechowo-kremowego, można również wyczuć delikatny smak drzewny i owoców pestkowych (do tego polecamy spróbować Chemex). Ziarno to jest słodkawe, nie ma w nim goryczy, kwasowość również ma bardzo niską, a mimo to kawa ta ma zdecydowany, dojrzały smak. Mleko w połączeniu z tą kawą może przykryć całkowicie jej smak. Można natomiast spróbować z odrobiną śmietanki.

 

Region uprawy

  Kawa India Monsooned pochodzi z południa Indii, z prowincji Malabar. Wilgotny klimat zwrotnikowy panujący w tym regionie sprzyja uprawie kawy. Ziarno z tych plantacji należy do najlepszych kaw indyjskich. Wysokość upraw: 1 000 – 1 400 m n.p.m.

  To wyjątkowa, wysoko ceniona kawa, otrzymywana poprzez proces tzw. monsunowania. Historia kawy monsunowej sięga czasów Indii Brytyjskich, kiedy to słabo zabezpieczony ładunek transportowano drogą morską. Długi czas transportu z Indii do Europy, wysoka temperatura oraz duża wilgotność miały decydujący wpływ na zmianę koloru i smaku surowego ziarna. Z czasem jakość zabezpieczenia kawy w transporcie rosła, a nienaruszona przez wilgoć kawa przestała smakować tak, jak kiedyś. Obecnie specyficzne cechy tych ziaren, czyli wielkość, smak oraz żółto-złoty kolor surowych ziaren są odtwarzane poprzez proces naturalnego ich postarzania.

Polecany sposób zaparzania

  Espresso z tej kawy wychodzi poprawne, aczkolwiek crema dość szybko opada i może wydawać się mało cieliste. Zaparzona w ekspresach przelewowych, ciśnieniowych i french-pressach smakuje wybornie. Kawa monsunowa znakomicie sprawdza się również w alternatywnych metodach parzenia, a szczególnie w Chemexie. Można spróbować połączyć te ziarna z innymi, bardziej cierpkimi gatunkami ziaren w celu lepszego zbalansowania wzbogacenia naparu o głębię (np. połowa ziaren India Monsooned, połowa Kostaryki).

Moc Łagodna
Gorycz brak
Słodycz lekko syropowa
Kwasowość minimalna
Smak aksamitny z nutą orzechowo-kremową
Aromat łagodny
Cecha szczególna zbalansowana
Gatunek 100% Arabica

Opinie

Napisz opinię

India Monsooned Malabar

India Monsooned Malabar

Naturalnie postarzane ziarna kawy z Indii o mało kwaskowym i aksamitnym smaku. Poprzez monsoon'owanie kawa traci kwaskowość i staje się bardziej słodka. Z pewnością należy jej chociaż raz spróbować. 100% Arabika