Brak produktów
Gęsta, mocna, ziemista, idealna do espresso. 60% arabica, 40% robusta
- ma niską i przyjemną kwaskowość
- daje idealną, karmelową cremę
- kawa Espresso to nasza firmowa specjalność
- jest przygotowywana z ziaren prażonych w naszej palarni kawy
- z niej można przyrządzić idealne espresso i nie tylko
- jest wzbogacona o dodatek wysokogatunkowej robusty
- napar ma smak czekoladowy, ziemisty
- daje napar gęsty i mocny
- jej doskonały smak długo pozostaje na języku
Espresso to mieszanka starannie dobranych ziaren arabiki i robusty. Składniki są tak dobrane, aby najpełniej podkreślić walory poszczególnych ziaren. Napar daje mocną i gęstą kawę z charakterystycznym, delikatnie ziemistym posmakiem. Doskonałe zbalansowanie i cielistość, minimalna kwaskowość, nuta słodyczy i czekoladowa gorycz tworzą kawę idealną do espresso.
Kawa Espresso jest przygotowana z wysokiej jakości, aromatycznych ziaren z Ameryki Centralnej i Południowej oraz wyrazistych w smaku ziaren indyjskiej robusty. Odpowiednie połączenie arabik i robusty dało w efekcie blend o niezrównanych walorach smakowych.
Wysoka zawartość robusty daje kawie więcej kofeiny i cielistości. Ta robusta jest bardzo aromatyczna, nie posiada wysokiej kwaskowości i jest najłagodniejsza ze wszystkich robust. Ziarna te są ciemniej palone, aby jeszcze bardziej zminimalizować kwaskowość.
Kawa Espresso powstała na bazie kilku wybranych gatunków arabiki, pochodzących z Ameryki Centralnej i Południowej oraz wysokogatunkowej robusty z Indii.
Ziarna arabiki pochodzą z wyżynnych i górzysto-wulkanicznych terenów, leżących w strefie równikowej. Gorący i wilgotny klimat, gęste naturalne zadrzewienie, żyzne i dobrze przepuszczalne gleby stwarzają doskonałe warunki dla upraw wysokojakościowej kawy. Wysokość upraw średnio ok.900-2000m n.p.m.
Ziarna robusty pochodzą z południowych Indii. Występują tu bardzo korzystne warunki naturalne: gorący i wilgotny klimat zwrotnikowy, gleby dobrze przepuszczalne i bardzo żyzne. Na obszarze tym robusta porasta łagodne stoki i wzniesienia, pod parasolem wyjątkowo licznie występujących tu drzew, dających pożądany cień. Wysokość upraw: 500-1000m n.p.m.
Jest to kawa dobrze zbalansowana i ma uniwersalne zastosowanie. Idealnie nadaje się do ekspresów ciśnieniowych, szczególnie do przygotowania espresso.
Bardzo dobrze nadaje się do wszelkiego typu zaparzaczy. Sprawdza się doskonale zarówno w tradycyjnym jak i alternatywnym sposobie zaparzania. Napar sporządzony w kawiarce, chemexie czy we french-press będzie bardzo wyrazisty w smaku i zachowa więcej kofeiny. Zaparzona w aeropressie cieszyć będzie także intensywnością czekoladowego aromatu.
Napar stanowi również doskonałą bazę pod wszelkie inne kawowe napoje, także te z dodatkiem mleka.
Moc | Wysoka |
Gorycz | czekoladowa |
Słodycz | lekko karmelowa |
Kwasowość | minimalna |
Smak | czekoladowo-karmelowy |
Aromat | intensywny i czekoladowy |
Cecha szczególna | idealna do espresso |
Gatunek | 60% Arabica / 40% Robusta |
Ostatnio przeglądane
Gęsta, mocna, ziemista, idealna do...
Odwiedź nas!
Ul. Opata J. Rybińskiego 8, Gdańsk
Zapraszamy w:
Poniedziałek - Sobota 10 - 17