Espresso Zobacz większe

Espresso

Gęsta, mocna, ziemista, idealna do espresso. 60% arabica, 40% robusta

Więcej szczegółów

28,00 zł

?

Więcej informacji

Dlaczego polecamy tę kawę

- ma niską i przyjemną kwaskowość
- daje idealną, karmelową cremę
- kawa Espresso to nasza firmowa specjalność
- jest przygotowywana z ziaren prażonych w naszej palarni kawy
- z niej można przyrządzić idealne espresso i nie tylko
- jest wzbogacona o dodatek wysokogatunkowej robusty
- napar ma smak czekoladowy, ziemisty
- daje napar gęsty i mocny
- jej doskonały smak długo pozostaje na języku     

 

Profil smakowy 

  Espresso to mieszanka starannie dobranych ziaren arabiki i robusty. Składniki są tak dobrane, aby najpełniej podkreślić walory poszczególnych ziaren. Napar daje mocną i gęstą kawę z charakterystycznym, delikatnie ziemistym posmakiem. Doskonałe zbalansowanie i cielistość, minimalna kwaskowość, nuta słodyczy i czekoladowa gorycz tworzą kawę idealną do espresso.
  Kawa Espresso jest przygotowana z wysokiej jakości, aromatycznych ziaren z Ameryki Centralnej i Południowej oraz wyrazistych w smaku ziaren indyjskiej robusty. Odpowiednie połączenie arabik i robusty dało w efekcie blend o niezrównanych walorach smakowych.
  Wysoka zawartość robusty daje kawie więcej kofeiny i cielistości. Ta robusta jest bardzo aromatyczna, nie posiada wysokiej kwaskowości i jest najłagodniejsza ze wszystkich robust. Ziarna te są ciemniej palone, aby jeszcze bardziej zminimalizować kwaskowość.

 
 
Region uprawy

  Kawa Espresso powstała na bazie kilku wybranych gatunków arabiki, pochodzących z Ameryki Centralnej i Południowej oraz wysokogatunkowej robusty z Indii.
Ziarna arabiki pochodzą z wyżynnych i górzysto-wulkanicznych terenów, leżących w strefie równikowej. Gorący i wilgotny klimat, gęste naturalne zadrzewienie, żyzne i dobrze przepuszczalne gleby stwarzają doskonałe warunki dla upraw wysokojakościowej kawy. Wysokość upraw średnio ok.900-2000m n.p.m.
    
  Ziarna robusty pochodzą z południowych Indii. Występują tu bardzo korzystne warunki naturalne: gorący i wilgotny klimat zwrotnikowy, gleby dobrze przepuszczalne i bardzo żyzne. Na obszarze tym robusta porasta łagodne stoki i wzniesienia, pod parasolem wyjątkowo licznie występujących tu drzew, dających pożądany cień. Wysokość upraw: 500-1000m n.p.m.

 

Polecany sposób zaparzania

  Jest to kawa dobrze zbalansowana i ma uniwersalne zastosowanie. Idealnie nadaje się do ekspresów ciśnieniowych, szczególnie do przygotowania espresso.
  Bardzo dobrze nadaje się do wszelkiego typu zaparzaczy. Sprawdza się doskonale zarówno w tradycyjnym jak i alternatywnym sposobie zaparzania. Napar sporządzony w kawiarce, chemexie czy we french-press będzie bardzo wyrazisty w smaku i zachowa więcej kofeiny. Zaparzona w aeropressie cieszyć będzie także intensywnością czekoladowego aromatu.
Napar stanowi również doskonałą bazę pod wszelkie inne kawowe napoje, także te z dodatkiem mleka.

Moc Wysoka
Gorycz czekoladowa
Słodycz lekko karmelowa
Kwasowość minimalna
Smak czekoladowo-karmelowy
Aromat intensywny i czekoladowy
Cecha szczególna idealna do espresso
Gatunek 60% Arabica / 40% Robusta

Opinie

Napisz opinię

Espresso

Espresso

Gęsta, mocna, ziemista, idealna do espresso. 60% arabica, 40% robusta