Starogdańska Zobacz większe

Starogdańska

...staranność i sumienność gdańskich palaczy kawy pozostała, a kawa Starogdańska jest tego dowodem... 90% arabica, 10% robusta

Więcej szczegółów

25,00 zł

?

Więcej informacji

Dlaczego polecamy tę kawę

- jest przygotowywana z najlepszych ziaren prażonych w naszej palarni kawy
- jest jedną z naszych firmowych specjalności
- ma wyrazisty, czekoladowy smak
- jest kawą mocną, o wyższej zawartości kofeiny
- jest wzbogacona dodatkiem 10%  wysokogatunkowej robusty
- daje idealne espresso z piękną, stabilną cremą
- to wspaniała propozycja dla amatorów kawy z charakterem
- nawiązuje do rodzimych, gdańskich tradycji
- charakterystyczny smak i wysoka jakość tej kawy jest niezmienna



Profil smakowy

  Kawa Starogdańska nawiązuje do XIX-wiecznych tradycji palenia kawy w Gdańsku. Gdańskie palarnie kawy przygotowywały kawę, którą zachwycał się cały Gdańsk. Wskutek wojen palarnie te zostały zniszczone, bądź zmuszone do zamknięcia. Od tamtych czasów zmieniły się rodzaje kaw dostępnych na rynku, a także ich jakość. Jednakże staranność i sumienność gdańskich palaczy kawy została, a kawa Starogdańska jest tego dowodem.
  Wyprażana w naszej palarni kawa Starogdańska to kompozycja z kilku gatunków kawy arabiki (90%) i robusty (10%). Aromatyczna, delikatnie kwaskowata, z posmakiem wykwintnej, gorzkiej czekolady. Kawa ta  wyróżnia się dobrą cielistością i stabilną cremą oraz intensywnym, kakaowo-czekoladowym aromatem. Jest bardzo wyrazista w smaku i dobrze zbalansowana. Szlachetny smak czekolady, akcent łagodnej goryczki, wyważona kwaskowość oraz bogactwo aromatu tworzą znakomity produkt końcowy.
  Starogdańska należy do kaw mocniejszych; niewielki dodatek robusty podnosi zawartość kofeiny.


Region uprawy

  Kawa Starogdańska stanowi kompozycję kilku starannie dobranych arabik z Ameryki Centralnej i Południowej oraz najwyższej jakości robusty z Indii.
  Arabiki wchodzące w skład tej kawy pochodzą z upraw wyżynnych, górzysto-wulkanicznych. Wilgotny i gorący klimat równikowy, bardzo dobrze przepuszczalne, żyzne gleby oraz gęste naturalne zadrzewienie stwarzają wyjątkowo sprzyjające warunki klimatyczno-glebowe dla upraw arabiki. Wysokość upraw średnio ok.900-2000m n.p.m.
  Robusta wchodząca w skład tej kawy pochodzi z południowych Indii. Na terenie tym panują bardzo korzystne warunki naturalne dla robusty: klimat zwrotnikowy, wilgotny i gorący, gleba żyzna, bogata i dobrze przepuszczalna. Drzewa i krzewy kawowe porastają łagodne stoki i wzniesienia. Wysokość upraw: 500-1000m n.p.m.



Polecany sposób zaparzania


  Jest kawą uniwersalną i świetnie sprawdza się zarówno w tradycyjnym, jak i alternatywnym sposobie zaparzania. Idealnie nadaje się do ekspresów ciśnieniowych; espresso z tej kawy ma odpowiednią moc i doskonałą cremę. Zaparzona tradycyjnie lub w tygielku zachwyci intensywnością smaku wyborowej czekolady; w aeropressie w pełni rozwinie swój głęboki, kakaowy aromat. Jej moc, wyrazisty smak i dobra cielistość podkreślone będą także w zaparzaczu typu french-press. Napar z tego zaparzacza będzie aromatyczny i bardzo zbliżony do kawy z ekspresu przelewowego

Moc Wysoka
Gorycz łagodna
Słodycz delikatna
Kwasowość umiarkowana
Smak gorzkiej czekolady
Aromat intensywny
Cecha szczególna idealna do ekspresów ciśnieniowych
Gatunek 90% Arabica / 10% Robusta

Opinie

Napisz opinię

Starogdańska

Starogdańska

...staranność i sumienność gdańskich palaczy kawy pozostała, a kawa Starogdańska jest tego dowodem... 90% arabica, 10% robusta