Brak produktów
Ostatnio przeglądane
Mocna i czekoladowa w smaku. Smakuje...
Odwiedź nas!
Ul. Opata J. Rybińskiego 8, Gdańsk
Zapraszamy w:
Poniedziałek - Sobota 10 - 18
Mocna i czekoladowa w smaku. Smakuje znakomicie, niezależnie od sposobu zaparzania. Kawa Oliwska zawiera możliwie najpiękniejsze aromaty prosto z sąsiadującego z naszą palarnią Parku Oliwskiego. 100% arabika
- jest to jedna z naszych firmowych specjalności
- jest przygotowywana z kilku gatunków wysokiej jakości arabiki
- jakość tej mieszanki jest utrzymywana na stałym, wysokim poziomie
- ma smak wykwintnej, ciemnej czekolady
- jest to idealna, całodniowa kawa
Kawa Oliwska zawiera możliwie najpiękniejsze aromaty prosto z sąsiadującego z naszą palarnią Parku Oliwskiego. A więc i wilgotność ziaren jest w pewnym stopniu zaczerpnięta z Potoku Oliwskiego, co czyni ją niepowtarzalną kawą. I chociaż właściwości ziarna ulegają pewnym zmianom, chociażby z uwagi na zmienność warunków klimatycznych, jakość tej kawy utrzymywana jest na jednakowym, wysokim poziomie.
W wyniku procesu mieszania ze sobą najlepszych właściwości kilku różnych kaw powstaje zwykle najwspanialsza kawa. Nasza firmowa Oliwska to właśnie mieszanka kilku starannie dobranych arabik z Ameryki Centralnej i Południowej. Ziarna te są prażone średnio – moment przed przejściem w palenie ciemne.
Mieszanka ta daje napar mocny, dobrze zbalansowany, z przyjemną kwaskowością. W smaku jest zbliżona do gorzkiej czekolady o intensywnym aromacie. Goryczka ta stonowana jest miodowo-orzechową słodyczą, zaś owocowa kwaskowość przechodzi w kakaowy, nieco dymny posmak. Napar ma wyrazisty, kwiatowo-cytrusowy aromat. Wszystko to sprawia, że mieszanka Oliwska cieszy się dużym uznaniem.
Ziarno używane do kawy Oliwskiej pochodzi z krajów Ameryki Centralnej i Południowej. Są to plantacje wyżynne, położone na terenach górzysto-wulkanicznych. Warunki naturalne tych regionów są bardzo korzystne dla produkcji wysokojakościowej arabiki.
Główne cechy tych obszarów to: wilgotny klimat równikowy, gęste, często naturalne zadrzewienie, odpowiednia ilość słońca oraz żyzne podłoże. Plantacje są prowadzone na glebach pochodzenia wulkanicznego, świetnie przepuszczalnych i bogatych w minerały. Średnia wysokość upraw: 900 – 2000 m n.p.m.
Kawa ta ma uniwersalne zastosowanie. Nadaje się do wszelkich zaparzeń. Jest idealna zwłaszcza do ekspresów ciśnieniowych, przelewowych i do zaparzaczy typu french-press.
Znakomicie dobrany styl prażenia ziaren, odpowiednie proporcje, oraz wyważony profil smakowy sprawiają, że jest to tzw. kawa całodniowa. Wybornie smakuje jako espresso; równie dobrze jako kawy mleczne.
Moc | Wysoka |
Gorycz | wyraźna |
Słodycz | delikatna |
Kwasowość | umiarkowana |
Smak | orzechowo-czekoladowy |
Aromat | intensywny |
Cecha szczególna | dobrze zbalansowana |
Gatunek | 100% Arabica |