Kamerun Boyo peaberry

Słodycz dojrzałej wiśni zwieńcza
przyjemnie czekoladowy finisz.


100% arabika

Więcej szczegółów

40,00 zł

?

Więcej informacji

Dlaczego polecamy tę kawę?

  • Ziarno kameruńskie to botaniczna odmiana Java Blue Mountain. Skojarzenie z jedną z najdroższych kaw świata jest jak najbardziej zasadne. Słynny i ceniony jamajski kawowiec został sprowadzony z Gór Błękitnych na afrykańskie ziemie około 1913 roku. Zaaklimatyzował się na tyle dobrze, że po dziś dzień raczy podniebienia najbardziej wymagających kawoszy!

  • W regionie Boyo kawa uprawiana jest na stosunkowo niewielkich plantacjach. Każde kawowe drzewko pielęgnowane jest z niebywałą troską i dbałością.

  • Kawa w tym regionie nadal produkowana jest w sposób całkowicie naturalny, a cała obróbka i proces przetwarzania odbywa się ręcznie.

  • Co ciekawe: kameruńskie kawowce zapylane są przez pszczoły z pobliskiego deszczowego lasu Kilum – z tego samego, z którego pochodzi słynny, biały miód leśny.



Profil smakowy

 Ziarno z Kamerunu Boyo wyróżnia się naturalną łagodnością i słodyczą. Aromat jest słodki i złożony. Dominują nuty toffi i karmelu. Ziarno charakteryzuje doskonale zbalansowany smak.

 Na pierwszy plan wysuwa się owocowa słodycz przywodząca na myśl dojrzałe, soczyste wiśnie. Całość zwieńcza subtelny sezamowo - czekoladowy finisz.

 Napar przygotowany na bazie afrykańskiego ziarna zrównoważona kwasowość, znikoma goryczka i dobra cielistość.




Region uprawy

 Region Boyo usytuowany jest w środkowej Afryce, w północno - zachodniej części państwa Kamerun. Strome zbocza wulkanicznych wzgórz, bogate w składniki mineralne odżywcze gleby, idealne nasłonecznione stoki, odpowiednia ilość deszczu - to wszystko tworzy idealne warunki pod uprawy kawowca.

 Istotny wpływ na smak kameruńskich ziaren ma zbieżność pory deszczowej i momentu zakwitania kawowców w tym regionie.
Jest to kluczowa faza, która wpływa na finalny smak ziarna. Proces dojrzewania i gromadzenia cukru przypada na porę suchą – co przekłada się na niebywałą słodycz i łagodność ziaren z regionu Boyo.

 Na wysokości 1500 – 2000 m. n.p.m rozpościerają się liczne, małe plantacje. Zrzeszają poszczególnych rolników – plantatorów w ramach swego rodzaju spółdzielni.

 Z uwagi na niewielkie rozmiary poszczególnych „gospodarstw”, konieczne jest łączenie plonów z wielu mikro regionów. Jest to doskonała sposobność dla wymiany doświadczeń i wiedzy, która procentuje i pozwala rozwijać się całej wspólnocie.



Polecany sposób zaparzania

 Kamerun Boyo peaberry jest kawą uniwersalną, o pełnym zakresie zastosowań. Świetnie sprawdzi się zaparzany w ekspresie. Ziarno to ma umiarkowaną kwaskowość, delikatny smak i daje idealne espresso, aczkolwiek crema nie będzie zbyt obfita.

 Znajdzie zastosowanie w alternatywnych metodach zaparzania. Drip wydobędzie pełnię smaku kameruńskiego ziarna. Aeropres podkreśli prawdziwe walory oraz owocowość tej kawy. French-press w pełni wyeksponuje naturalną łagodność kameruńskiego ziarna.

 Kamerun Boyo wybornie smakuje jako „mała czarna”, bez dodatku mleka.

Moc umiarkowana
Gorycz Niska
Słodycz delikatna owocowa słodycz
Kwasowość przyjemna i delikatna
Smak czysty i mocny
Aromat złożony
Cecha szczególna do różnych sposobów zaparzania
Gatunek 100% Arabica

Opinie

Napisz opinię

Kamerun Boyo peaberry

Kamerun Boyo peaberry

Słodycz dojrzałej wiśni zwieńcza
przyjemnie czekoladowy finisz.


100% arabika