Co czyni naszą kawę wyjątkową?

 
pasek-jakosc-kawy.jpg

Zaczynamy od wyboru najwyższej jakości ziaren

 
Ziarna kawy to pestki owoców kawowca (na pierwszym zdjęciu obok widać otwarte owoce kawowca z ziarnami wewnątrz). Miejsce upraw tych krzewów ma znaczący wpływ na smak i aromat kawy. Preferujemy wyżynne regiony upraw kawy, ponieważ owoce dłużej tam dojrzewają, przez co otrzymujemy z nich lepszy aromat. Bogate w minerały ziemie wulkaniczne pozwalają roślinom lepiej się rozwinąć i pozostać odpornymi na choroby. Ważnym również czynnikiem, który znacząco wpływa na jakość ziaren, jest sposób ich zbierania. Owoce kawy nie dojrzewają równomiernie, dlatego chcemy, aby były zbierane wyłącznie te już dojrzałe. Niedojrzałe i przejrzałe ziarna nadają nieprzyjemnego smaku.
 
Na te wszystkie czynniki zwracamy uwagę, wybierając ziarna do naszych kaw. Na drugim zdjęciu obok widać świeże, równe ziarna różnych odmian arabiki.

 

Dbamy o proces palenia

 
Kawę wypalamy w tradycyjny sposób w bębnowym piecu. Podczas powolnego wypalania, kawa rozwija swoje subtelne aromatu. Ten proces trwa od 15 do 20 minut, w zależności od stopnia palenia, który chcemy uzyskać. Palenie ziaren kończymy przez wysypanie ziaren na sito, gdzie są studzone chłodnym powietrzem. Zatrzymuje to procesy chemiczne, które występują podczas palenia ziaren. Na zdjęciu obok jest nasza palarka i ziarna wysypane na sito. Sam proces palenia przebiega wewnątrz maszyny (w bębnie), a widoczne ziarna się studzą.

 

Ręcznie przebieramy ziarna

 
W kawie mogą zdarzyć się niemiłe niespodzianki, takie jak kamienie, kostki, ukruszony cement, czy kukurydza. Poza tymi oczywistymi felerami, staramy się również wyciągnąć z wypalonej kawy potłuczone, nierówne, czy słabiej wypalone ziarna. Dzięki temu wiemy, że w naszej kawie znajdą się tylko te najlepsze ziarna.

 

Po paleniu...

 
Ziarna zamykamy w opakowania z wentylem, aby mogły odgazować (dwutlenek węgla wydobywa się z ziaren). Gdy jest taka potrzeba, to otwieramy przy sprzedaży opakowanie i mielimy kawę zgodnie z życzeniami (drobniej do ciśnieniowych zaparzaczy, czy grubiej do ekspresów z papierowym filtrem). Dzięki temu zawsze dysponujemy świeżą kawą.