Czekolada koloru r贸偶owego 馃檪 i c贸偶 w niej takiego dziwnego? W艂a艣nie ten niezwyk艂y a zarazem w 100% naturalny kolor. Nad uzyskaniem wyrobu o takim zabarwieniu badacze pracowali ponad 10 lat. Czekolada Ruby (rubinowa), bo o niej tu mowa, oficjalnie wprowadzona zosta艂a w 2017 r. i jest osi膮gni臋ciem szwajcarskiej firmy cukierniczej Barry Callebaut. Jest to czekolada sporz膮dzona z naturalnych, bardzo rzadkich, tzw. rubinowych ziaren kakao. To dzi臋ki tym ziarnom, przetwarzanym w specjalny spos贸b, czekolada nabiera tego szczeg贸lnego, rubinowo-r贸偶owego koloru oraz lekko owocowego smaku.

Kakaowiec rubinowy znale藕膰 mo偶na w Brazylii, Ekwadorze i na Wybrze偶u Ko艣ci S艂oniowej. Ziarna maj膮 lekko r贸偶owy kolor, formalnie okre艣lony jako 鈥ruby – rubinowy鈥. Czekolada z tych ziaren ma zaskakuj膮cy smak; przypomina owoce, g艂贸wnie jagody i kakao. Nie jest tak s艂odka jak mleczna ale smak ma subtelniejszy, z kwaskowym finiszem. Ponadto bardzo szybko (a nawet zbyt szybko 馃槈 ) rozpuszcza si臋 na j臋zyku. Je艣li natraficie na takow膮, koniecznie spr贸bujcie cho膰 kawa艂ek.

呕e rubinowe ziarna istniej膮 – to jedno, ale zatrzymanie tego koloru w gotowej czekoladzie to ju偶 jest wy偶sza sztuka. Ca艂y sekret le偶y wi臋c w technologii przetwarzania tego ziarna. Przed fermentacj膮 ziarna maj膮 odcie艅 purpurowy. Gdy tylko fermentacja si臋 rozpocznie, ziarna ciemniej膮 a smak staje si臋 coraz bardziej czekoladowy. Ponadto kolor ziaren do艣膰 szybko blednie lub znika w po艂膮czeniu z wod膮 lub 艣mietan膮. Mo偶e te偶 przej艣膰 w szary, nieapetyczny kolor. Dlatego fermentacja i ca艂y proces produkcyjny trwa bardzo kr贸tko i odbywa si臋 pod 艣cis艂膮 kontrol膮; oczywi艣cie obj臋ty jest patentem.

D艂ugotrwa艂e poszukiwania, wieloletnie pr贸by i usilne starania przynios艂y niezwyk艂y efekt. Czekolada rubinowa oczywi艣cie przyci膮ga inno艣ci膮, budzi zainteresowanie kolorem, zaskakuje smakiem. Ponadto wpasowuje si臋 w obecny trend na kolorowe produkty spo偶ywcze, np. na czarne lody czy t臋czowe obwarzanki. A prezentuje si臋 tak pi臋knie, 偶e a偶 艣linka leci 鈥 馃檪