Ibrik (też: jezve lub cezve) to specjalne naczynie, zrobione z miedzi lub ze stali szlachetnej, w którym przygotowywana jest kawa na sposób turecki.
Aby sporządzić taką kawę potrzebne nam będzie:
– 1 filiżanka zimnej wody
– 1 łyżka bardzo drobno zmielonej kawy (prawie puder)
– 1/8 łyżeczki zmielonego kardamonu (lub 1 strąk)
– ewentualnie cukier
Przygotowanie:
Gotujemy wodę i cukier w ibriku. Zdejmujemy z ognia i dodajemy kawę oraz kardamon. Tygielek ponownie stawiamy na kuchenkę i czekamy aż płyn prawie się zagotuje. Gdy tylko kawa zacznie się pienić, zdejmujemy naczynie z ognia. Jeszcze raz stawiamy ibrik na kuchenkę do momentu pienienia i znów odstawiamy. Czynność tę powtarzamy w sumie trzykrotnie.
Otrzymaną ilość kawy nalewamy do 2 średnich filiżanek. Powinna jeszcze chwilę postać, aż fusy osiądą na dnie i pozostaje już tylko cieszyć się wspaniałym, mocnym smakiem.
I jeszcze kilka zaleceń:
– jeśli mamy kardamon w ziarenku, to możemy go podać z kawą dla wzmocnienia smaku
– sporządzanie tego napoju zaczynamy zawsze od zimnej wody
– kawa po turecku musi mieć kożuszek pianki na powierzchni
– kawy po nalaniu do filiżanki nie mieszamy, bo pianka opadnie
– cukier dodajemy od razu podczas zaparzania, nie później ( stąd podawanie łyżeczki jest zbędne)
– nigdy nie jest dodawana śmietanka ani mleko
Kawa po turecku jest bardzo mocna, gęsta i niezwykle aromatyczna. I bardzo słodka … 🙂
Dodaj komentarz