Kawa z dawnego Gdańska

A wszystko zaczęło się w pięknym, starym mieście, zwanym Gdańsk. To właśnie tutaj już dawno temu przybywały statki z odległych krain, przywożąc nieznane frykasy, egzotyczne przyprawy, korzenie i zioła. Wśród nich były pewne niezwykłe ziarna. Surowe – miały kolor zielony, zaś gotowe do spożycia – były ciemnobrązowe.  I choć bywały kwaskowe czy nawet gorzkawe, Gdańszczanom bardzo smakowały.

Altdanzig

Wśród kupców raz po raz rozlegał się głos „kawiarza”:

„Ziarno kawowe, surowe, palone, do gryzienia, jedzenia i picia! Leczy głowę, wzrok wyostrza i werwy dodaje! Komu kawa, komu!”

Ciekawi wszelkich nowości Gdańszczanie gromadzili się przy kawiarzu i chętnie próbowali napoju z tego brązowego ziarna.

Wieść o niezwykłym napoju szybko rozeszła się wśród Gdańszczan. Mieszkańcy chętnie przekazywali sobie porady i przepisy jak zaparzać ich ulubioną „gdańską”, wymieniali się własnymi doświadczeniami i uwagami.

I choć dawnych kawiarzy już nie ma, jednak tradycja pozostała. Na cześć miasta i dawnych zwyczajów przygotowana została w naszej palarni kawa szczególna, tzw. Starogdańska. W jej skład wchodzą ziarna starannie dobrane i wyprażone tak, aby możliwie najpełniej oddawały cechy kawy polubionej w dawnym Gdańsku.

Kawa starogdańska

Kawa Starogdańska stoi na półce w pięknej, złotej sukience, dumna ze swego doskonałego smaku oraz wspaniałego aromatu. Jest to przecież kawa, jak żadna inna związana z dawnym Gdańskiem.

Polecamy i zapraszamy 🙂

Previous

Uroda spod kakaowca

Next

Miodowa pobudka

1 Comment

  1. Anna

    Ciekawy artykuł 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Powered by WordPress & Theme by Anders Norén