Ziarnka kakaowca są cennym źródłem przeciwutleniaczy, witamin, wapnia, fosforu, żelaza, a przede wszystkim magnezu w naturalnej formie. Zawierają też alkaloidy: teobrominę oraz kofeinę. Chrupiemy je w całości lub obrane z łupinki, pokruszone dodajemy do jogurtu, bitej śmietany (ach, te kalorie… 😉 ) lub do porannych musli. Oczywiście można je także używać do wszelkich deserów i wypieków. W każdej formie są po prostu znakomite.

Prażone ziarna kakaowca (o których pisaliśmy tutaj) to oryginalna i bardzo zdrowa przekąska. Nam najbardziej przypadły do gustu własnoręcznie robione czekoladki. Nazwaliśmy je „pychotki”, bo tak właśnie smakują.

Chętnie dzielimy się z Wami przepisami, które zawierają w składzie ziarna kakao.

Kakaowy smakołyk
Deser ten polecamy także ze względu na łatwy i szybki sposób wykonania. A jeśli dodamy mniej cukru – będzie nie tylko zdrowy, ale i nietuczący:

  • 25 dkg cukru
  • ½ szkl. wody
  • 20 dkg suszonych fig lub moreli
  • 20 dkg suszonych śliwek
  • 20 dkg orzechów włoskich
  • 50 dkg prażonych ziaren kakao
  • ewentualnie trochę naturalnego kakao w proszku

Sposób wykonania:
Z wody i cukru gotujemy dość gęsty syrop. W maszynce mielimy wszystkie owoce oraz ziarno kakao (najlepiej obrane z łupinki), wrzucamy do syropu i kilka minut gotujemy, dokładnie mieszając. Teraz dodajemy grubo pokrajane orzechy. Gdy masa lekko przestygnie, formujemy z niej małe kuleczki (można je obtoczyć w sproszkowanym kakao) i odkładamy do stężenia lub chrupiemy od razu 😉

Jeszcze łatwiej przygotować możemy kakaową surówkę:

  • ¼ szkl. kakao w proszku
  • ½ szkl. pokruszonych ziaren kakao
  • ½ szkl. daktyli bez pestek
  • ½ szkl. rozdrobnionych orzechów

Sposób wykonania:
Daktyle i orzechy miksujemy, dodajemy kakao w proszku. Otrzymaną masę wykładamy na warstwę  rozdrobnionych ziaren kakao, lekko wgniatając. Następnie formujemy kulki albo tniemy na kawałki.

Z obranych nasion kakaowca możemy zrobić też własną, naturalną czekoladę:

Potrzebne nam będzie:
40 dkg prażonych ziaren kakao
20 dkg cukru
dodatki w/g uznania

Sposób wykonania:
Obrane z łupinek ziarna mielimy w młynku lub ucieramy w moździerzu na półpłynną masę. Dodajemy cukier i nadal ucieramy, aż cukier się rozpuści. Gotową masę rozkładamy do foremek, wyrównujemy powierzchnię lekko dociskając, schładzamy i gotowe. Do jeszcze miękkiej masy możemy dodać bakalie lub nawet coś ostrzejszego, np. odrobinę suszonej papryki lub nieco soli. Smak czekolady będzie zależał jedynie od naszych upodobań i fantazji.

Smacznego 😉