Smak kakao zapewne każdy dobrze zna. Lecz skąd się bierze ten smakołyk? Otóż kakao rośnie po prostu na drzewie. Tak, to prawda. A sproszkowane kakao to nic innego, jak rozdrobnione ziarno kakaowca. Owoce kakao są zresztą niezwykłe pod kilkoma względami.
Przede wszystkim są całkiem spore (ok.20 cm) i wyglądają jak piłki do rugby, przymocowane bezpośrednio do pnia lub zwisające z cienkich gałązek drzewa. Widok ten jest zaiste niecodzienny. Co więcej, to nie miąższ owocu jest ceniony, a tylko jego pestki. Same ziarna są również dość spore i mają ok.1,5-3cm. Po pewnym czasie, i po wielu procesach, staną się one głównym surowcem do produkcji wyśmienitej czekolady.
Ziarno kakao używamy po prażeniu. Proces ten przynosi same korzyści. Wskutek prażenia ziarno:
- traci nieprzyjemne, lotne substancje kwaśne;
- zmniejsza się też jego cierpkość i gorycz;
- nabiera swego charakterystycznego, brązowego koloru oraz właściwego smaku i aromatu.
- jest zabezpieczone przed niszczącym działaniem czasu.
Ziarna w łuskach pozornie nie różnią się od siebie. Natomiast smak tych ziaren to zupełnie inna sprawa. Otóż ziarna pochodzące z różnych regionów smakują całkiem inaczej. Co więcej, różnice występują nawet w obrębie ziaren pochodzących z tego samego kraju. Na przykład kakaowiec z Ghany jest łagodny, niemal kremowe. Ekwadorskie ma smak winny, korzenny, nawet gorzkawy ale bywają też ziarna słodkie jak rodzynki.
Prażone ziarno kakao możemy używać w różny sposób. Jako napój, nazywany xocoatl, podawane było w bogato zdobionych czarkach już dawno, dawno temu. Równie dawno temu ziarna były używane przez Indian jako środek płatniczy (niestety, zastosowanie to nie dotrwało do dziś 🙂 Obecnie sproszkowane kakao stało się ogólnodostępnym produktem, nie straciło jednak na znaczeniu. Prażone ziarno jest smaczne i bardzo zdrowe. Można je używać do wypieków, dekoracji, sporządzania deserów. Ale przede wszystkim jest to wspaniała, gotowa przekąska.
Co dziś na śniadanie, kawa czy kakao? My proponujemy wspaniałą kawę. A do kawy…ziarenko naturalnego, prażonego kakaowca.
Ziarno kakao, oczywiście prażone, jest już dostępne na stronie naszego sklepu.
Dodaj komentarz