W Kamerunie, na Zachodnich Wzg贸rzach regionu Boyo, rosn膮 praprawnuki 馃槈 wspania艂ej kawy Blue Mountain. Sadzonki tej wyj膮tkowej kawy zosta艂y sprowadzone tu z Jamajki i ok.1913 roku powsta艂y pierwsze plantacje.

Na ciemnej, wulkanicznej, bogatej w sk艂adniki od偶ywcze glebie drzewka kawowe zaaklimatyzowa艂y si臋 znakomicie i dzi艣 mo偶emy cieszy膰 si臋 wy艣mienitym smakiem ich ziaren.

Obecnie ta organiczna kawa jest uprawiana na mniejszych plantacjach, pod parasolem drzewek pomara艅czy i bananowc贸w. Nadal produkowana jest metodami naturalnymi, ca艂a obr贸bka odbywa si臋 r臋cznie. Starannie zebrane, idealnie dojrza艂e ziarno jest myte jeszcze tego samego dnia 艣wie偶膮, 藕r贸dlan膮 wod膮. A co jeszcze ciekawsze –  drzewka s膮 zapylane g艂贸wnie przez pszczo艂y z pobliskiego deszczowego Lasu Kilum; tak, tak z tego samego, z kt贸rego pochodzi s艂ynny bia艂y mi贸d le艣ny 馃檪

Ziarno kawy produkowanej z tak wielk膮 dba艂o艣ci膮 jest te偶 niezwykle smaczne i ma wysok膮 jako艣膰. Ju偶 sam aromat jest po prostu zachwycaj膮cy. Napar ma smak 艂agodny, wyra藕nie czekoladowy, na pocz膮tku z nut膮 toffi, kt贸ra przechodzi w mi艂膮 owocowo艣膰 艣liwki czy ciemnych wi艣ni pod koniec. Jest tu te偶 charakterystyczna, przyjemnie wibruj膮ca rze艣ko艣膰, jednak subtelniejsza ni偶 u wi臋kszo艣ci kaw afryka艅skich. Dobrze zbalansowana, o pe艂nym body, idealnie nadaje si臋 do espresso.

Czy dzi艣 to 鈥瀙rapraziarno鈥 ma jeszcze cechy tej szlachetnej, jednej z najcenniejszych kaw Jamajka Blue Mountain 鈥 os膮d藕cie sami 馃檪