Czy lepiej jest mielić samemu kawę, czy kupić już mieloną? Prosta odpowiedź brzmi – samemu mielić kawę, ale dlaczego i jak ją mielić? W tym artykule postaramy się na to pytanie odpowiedzieć.

Jakie są zalety kawy świeżo mielonej?


Po zmieleniu kawa traci nawet do 40% aromatu, co zresztą czuć w pomieszczeniu, gdzie ją się mieli (niektórych ulubiony zapach :)). Dzieje się tak, ponieważ zmielona kawa ma większą powierzchnię narażoną na szkodliwe działanie tlenu. Jeśli zaparzymy kawę niezwłocznie po zmieleniu, to aromat będzie znajdować się w filiżance, czyli tam, gdzie powinien.

Jaki młynek wybrać?

Młynki do kawy różnią się oczywiście sposobem mielenia. Mamy młynki żarnowe z korbką, młynki żarnowe elektryczne, a także młynki do kawy z ostrzem.

  • Młynki żarnowe z korbką – obecnie już raczej stanowią element wystroju wnętrza, ale są firmy, które nadal je produkują. I nie są to tanie młynki. Tak na przykład Zassenhaus produkuje młynki z żarnami ceramicznymi, daje na nie nawet 25 lat gwarancji, ale cena oscyluje wokół 300zł za młynek. Są oczywiście te prostsze młynki, które znajdziemy nawet za 20 zł. Nie trzeba tu chyba mówić, że trzeba się trochę namęczyć, ale zmielić trochę kawy. Kręcąc korbą czujemy każde ziarno, obracające się w zbiorniku. Nie ukrywam, że jest to też pewien element celebrowania kawy, ale przeglądnijmy jeszcze takie młynki od strony technicznej. Ciężko jest bowiem w takim młynku zmielić drobno kawę, czyli do przyrządzania kawy po libańsku odpada. Atut – cena, ładny wygląd, nie obudzimy sąsiadów porannym mieleniem kawy :).
  • Młynki żarnowe elektryczne – tutaj znajdziemy olbrzymią rozpiętość cenową i jakościową. Te młynki do kawy są dostępne od 100zł (być może produkcji chińskiej), do profesjonalnych młynków za kilka tysięcy złotych. Te tańsze młynki, typu Krups, Delonghi, nie zmielą nam wystarczająco drobno kawy, aby przygotować idealne espresso. Także szukając młynka do ekspresu ciśnieniowego z kolbą należałoby spojrzeć na młynki od 500-600zł, np. Gaggia MDF. Młynki te są wygodne, szybko mielą kawę i zazwyczaj na zgodnie z ustawionym stopniem mielenia.
  • Młynki do kawy z ostrzem – używało się dawniej, używa się dziś. Młynki te są bardzo wygodnie i do tego tanie. Od 50-100zł można mieć prosty i funkcjonalny młynek. Ale coś za coś. Kawa jest zmielona w takim młynku nierównomiernie. Dodatkowo, szybkie obroty noża rozgrzewają kawę, przez co olejki kawowe zmieniają się i kawa może smakować gorzko.

Do idealnego zmielenia kawy możemy polecić młynki żarnowe. Ale należy tutaj także uważać, aby żarna były ostre. Tępe żarna żarna muszą dłużej mielić kawę, przez co ją rozgrzewać, przez co ucieka aromat.

kawa mielona kawa ziarnista