Temat przechowywania kawy powraca i nadal zastanawiamy się, jaki sposób jest najkorzystniejszy. Oczywiście najlepsze jest oryginalne opakowanie, no ale kiedyś musimy je otworzyć. Sprawa wydaje się prosta: paczkę świeżej, aromatycznej kawy otwieramy i umieszczamy ją … no właśnie, okazuje się, że bardzo różnie.
Wybór pojemników do przechowywania kawy jest spory, ale czy każdy z nich jest równie skuteczny? Czy nasza kawa, po np. tygodniu trzymania w takim czy innym pojemniku, nadal będzie cieszyć nasze podniebienie? Sprawdziliśmy dla Was kilka najczęściej stosowanych metod.
Do testowania użyliśmy jeden gatunek kawy, próbki umieściliśmy w następujących opakowaniach:
– plastikowy pojemnik zamykany dość szczelnym, plastikowym wieczkiem
– celofanowa torebka zamykana klipsem
– metalowa puszka szczelnie zamykana
– słoik hermetycznie zamykany
Tak opakowaną kawę przechowywaliśmy przez okres 7 dni. Po tym czasie opakowania otworzyliśmy i oto co się okazało:
– kawa z plastikowego pojemnika miała wyraźny aromat … tegoż plastiku właśnie
– kawa z torebki celofanowej co prawda miała aromat, ale dość słaby
– kawa luzem wsypana do puszki niestety „przeszła” metalem; inaczej rzecz się miała, gdy do tejże puszki włożyliśmy zamkniętą torebkę z kawą. Wówczas i naturalny zapach i smak utrzymał się całkiem dobrze.
– no i na koniec został nam słoik hermetycznie zamykany, który wygrał pod każdym względem.
Kawa z tego opakowania pozostała idealnie świeża, aromatyczna i aż chciało się ją wypić, co też niezwłocznie uczyniliśmy 🙂
Dodaj komentarz