Wybór odpowiedniego zaparzacza często stanowi nie lada dylemat. Wszak oba – tak kawiarka, jak i french press – potrafią wyczarować kawę naszych marzeń. Przygotowaliśmy krótkie porównanie zalet i wad obu urządzeń. Oto efekt:
French press:
– stopień zmielenia kawy: dość grubo
– ilość zmielonej kawy: 2 – 2,5 łyżki kawy (ok. 14-17g) na 1 filiżankę
– czas zaparzania: ok. 4 minuty
– profil naparu: dość mocny, typu Americano, z wyraźnym body
– jeden z najprostszych zaparzaczy
French press ma sporo zalet; nie wymaga filtrów, jest łatwy do czyszczenia i wyjątkowo prosty w obsłudze. Jest bardzo lekki i można go bez trudu przenosić. A przede wszystkim jest zaparzaczem bardzo eleganckim i świetnie się prezentuje, zwłaszcza gdy napełniony jest świeżo zaparzoną kawą.
Moka /czyli kawiarka/:
– stopień zmielenia kawy: drobno lub średnio
– ilość zmielonej kawy: 2,5 – 3 łyżki kawy (ok.17-22g) na filiżankę
– czas zaparzania: 5 minut
– profil naparu: bardzo mocny, typu espresso, może mieć lekko goryczkowy posmak
– wymaga odpowiedniej kuchenki (gazowej lub elektrycznej)
Przygotowanie kawy w tym zaparzaczu wymaga nieco więcej uwagi; należy dokładnie odmierzyć ilość kawy oraz bardzo pilnować czasu zaparzania. Nasze starania i dokładność w przyrządzaniu naparu w kawiarce zostaną jednak nagrodzone kawą o pełnym, mocnym smaku.
Tak we french press-ie, jak i w kawiarce kawa będzie bardzo smaczna i z pewnością zaspokoi nasze gusta, zwłaszcza gdy użyjemy ziarna świeżo zmielonego. Pierwszy zaparzacz jest z pewnością mniej skomplikowany, z kawiarki natomiast otrzymamy prawie espresso.
Samo przygotowanie nie potrwa długo, a towarzyszyć nam będzie wspaniały aromat stopniowo wydobywający się z praski, lub może z moki🙂
Dodaj komentarz