Często spotykamy się z pytaniem: co sprawia, że kawa jest kwaśna. Przede wszystkim należy oddzielić pojęcia kwaskowata, a kwaśna. Delikatna kwasowość jest w kawie zawsze pożądana, ponieważ bez tej kwasowości smak kawy może wydawać się płaski i niepełny.
Nieprzyjemna kwaśność kawy jest spowodowana zbyt krótkim czasem palenia. Może to być zarówno jaśniej palona kawa, jak i szybko palona kawa w wysokich temperaturach. Poprzez powolniejsze i dłuższe palenie kawy możemy zredukować kwas garbnikowy (taninę), który znajduje się w surowym ziarnie.
Drugim aspektem jest oczywiście gatunek i pochodzenie ziarna, dlatego też do każdego ziarna należy podejść indywidualnie. Dla przykładu specjalnie preparowane, tzw.monsunowe kawy z Indii, wyróżniają się niską kwasowością.Kawę zatem należy wypalić w ten sposób, aby zredukować nieprzyjemne kwaski, byle nie zatracić jej urokliwej subtelności.
Dodaj komentarz