Jeśli ostatnio była mowa o kwaśności kawy, to najlepiej by było teraz przejść do czegoś bardziej przyjemnego – słodyczy! Nasuwa się więc pytanie, czy nie popsujemy smaku kawy, gdy dodamy do niej odrobiny cukru?

Picie kawy jest wielką przyjemnością…

Picie słodkich napojów jest także przyjemnością…

Więc czemu nie?

Nie ma ścisłych „reguł” odnośnie słodzenia kawy. Cukier może poprawić smak kawy, ale może też go niestety popsuć. Poprawę smaku uzyskamy, gdy posłodzimy niesmaczną kawę :), a zepsuć możemy delikatne nuty wysokogatunkowych ziaren.

Cukrem możemy przykryć wysoką gorycz kawy. W tym przypadku najlepszym będzie cukier trzcinowy, który doda kawie także odrobinę owocowej kwasowości. Biały cukier sprawdzi się natomiast przy jaśniejszych i bardziej kwaskowych kawach.

Jeżeli przywykliście do słodzenia kawy, to proponujemy zawsze spróbować innych ziaren kawy bez słodzenia, w końcu zawsze można dosypać, a może okazać się, że smakuje znakomicie dokładnie taka, jaka jest.