Kawa Kopi Luwak z Bali, Indonezja

Top 5 najdziwniejszych kaw świata

Najlepiej najpierw się upewnić, że dziś nie jest 1 kwietnia. Nie? To do rzeczy. Kto by pomyślał, że nie tylko ludzie uwielbiają kawę? Chodzi tu przede wszystkim o zwierzęta, a kawa przez nie jest zjadana, lub przeżuwana. Wszystko by było w porządku, gdyby nie fakt, że kawa jest potem spożywana przez ludzi. Może nie jest to częsty proceder, jako że te kawy są wyjątkowo rzadkie, ale jednak wystarczająco ciekawy, aby o tym napisać.

1. Kopi Luwakluwak

Kopi Luwak to nazwa kawy zjadanej przez cywetę, czy łasiczkę. Chodząc po krzewach kawowych, wynajduje ona najdojrzalsze owoce, które z apetytem zjada. Wędrują one przez cały układ trawienny, kończąc wiadomo gdzie. Wyczyszczone ziarna są potem sprzedawane za astronomiczną kwotę do nawet kilku tysięcy złotych za kilogram. Czemu więc ktoś to pije? Według pewnych badań, enzymy w układzie trawiennym tej łasiczki zmieniają białka, zawarte w ziarnach kawy, co niweluje gorycz. W smaku kawa podobno jest bardzo złożona, o wyjątkowo czekoladowym smaku. Nie wiadomo natomiast, czy dieta luwaka ma wpływ na smak kawy. Jest bowiem powiedziane, że ta łasiczka zjada wyłącznie dojrzałe owoce kawy, ale gdy w pobliżu wyczuje inne owoce, takie jak banany, papaja, czy owoce kakaowca – zjada je bez opamiętania. Więc może to stąd ten czekoladowy smak kawy?

2. Kopi Muntjac

muntjac

Ta kawa również jest zbierana z odchodów, ale troche większych zwierząt. Muntjac to inaczej Muntiacus z rodziny jeleniowatych. Występują one głównie w południowo-wschodniej Azji. Podobnie jak łasiczka, jeleń ten zjada owoce kawy. Owocnia jest trawiona, a pestki – czyli ziarna kawy – pozostają nienaruszone. Jeleń ten nie jest zmuszany do jedzenia, ani nie prowadzi się specjalnych hodowli, przez co ziarna takiej kawy są trudniej dostępne, niż Kopi Luwak. Mimo wszystko ten jelonek ma osobliwy urok, których przypuszczalnie przenosi się na kawę.

3. Kawa z nietoperza?

bat

Trudno to sobie wyobrazić i też trudno znaleźć taką kawę. Okazuje się bowiem, że nietoperze także podjadają kawę. Sprawa wygląda podobnie jak powyżej, czyli wydobywa się kawę z odchodów. Na kawę się mówi „Bat coffee”, albo „Bat crop”. Jest mało informacji na temat tej kawy, ale pozytywny wpływ nietoperzy na kawę jest niezaprzeczalny. Nietoperze rozprawiają się ze szkodnikami, co pozwala na odstawienie środków chemicznych, przez co mamy dostępną kawę BIO. Może więc i układ trawienny nietoperzy uszlachetnia kawę? Podobno jest to ulubiona kawa batmana.

4. Konkurencja z BrazyliijacuBird

Faszerowany indyk nabiera w tym momencie nowego znaczenia, gdyż kawą faszerują indyki w Brazylii. Niekoniecznie faszerują, jako że te zwierzątka za kawą przepadają i są uważane przez farmerów za szkodniki. Kawa nosi nazwę „Jacu Bird”, czy „Jacu Bird Coffee” i oczywiście wędruje pierw przez cały układ trawienny. Konkurencyjność względem Kopi Luwak polega na fakcie, że Brazylijczycy udostępniają tym zwierzom wyłącznie najlepsze odmiany arabiki, przez co kawa smakuje jeszcze lepiej. Niwelowana jest gorycz, a delikatny smak arabiki pozostaje nienaruszony. Cena oczywiście wysoka, a dostępność niska.

5. Małpi rarytasformosanRockMonkey

Spokrewnione z ludźmi małpy bywają również zauroczone kawą. Na szczęście w tym przypadku kawa opuszcza pysk tą samą drogą, która weszła. Znaczy to, że owoc jest zjadany, a pestka – ziarno – wypluwana. Małpy te to makaki tajwańskie i były uważane za szkodniki w oczach farmerów. Okazało się jednak, że ziarna kawy w skomplikowanym procesie ssania i plucia nabywały wyrazistego, waniliowego smaku. Raz wypita kawa z takich ziaren powinna zapaść w pamięci na całe życie, ponieważ na drugą filiżankę może nie starczyć kawy. Zbiory wahają się od 4 do 300 kilogramów rocznie.

Powstaje pytanie: jak wytłumaczyć swoim gościom, co piją? Może wystarczy powiedzieć, że jest „dobrze przetrawiona”, a resztę szczegółów pominąć.

Previous

Jaki wpływ ma woda na smak kawy?

Next

Espresso, czy expresso?

1 Comment

  1. Jan

    bym se taka kawke wypil

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Powered by WordPress & Theme by Anders Norén