Nawet zagorzali zwolennicy klasycznej małej czarnej mają czasem ochotę na kawę osłodzoną. My do słodzenia proponujemy miód naturalny. Właśnie spróbowaliśmy i zapewniamy Was, że kawa z miodem ma smak całkiem niezwykły.

Zalety naturalnego miodu znane są od dawna. Najlepiej wiedzą o tym same producentki owego przysmaku, czyli pszczoły 🙂 (pisaliśmy o tym w „Kofeina i pszczoły”). Miód jest zdrowy, zawiera sporo minerałów, witamin i antyoksydantów; ma także właściwości antybakteryjne. Jeden z przepisów na kawę z dodatkiem właśnie miodu otrzymał niecodzienną nazwę Cesarski melanż.

A oto przepis:

¼ filiżanki gorącej, mocnej kawy

1 żółtko

2 łyżki koniaku

1 łyżka miodu

¼ filiżanki gorącego mleka…lub 2 łyżki słodkiej śmietanki

Sposób przygotowania:

Mieszamy koniak z żółtkiem i miodem do lekkiego spienienia, i wlewamy do dużej filiżanki. Dodajemy gorącą kawę i mleko. Gotowe!

kawa z miodem

Cesarski melanż to kawa szczególna, ma bowiem za zadanie wzmacniać siły, więc jest polecana chorym i sportowcom; stawia też na nogi po nieprzespanej nocy 😉

Amatorom kawy białej proponujemy miodowe cappuccino:

1 filiżanka kawy (lekko przestudzona)

100 mililitrów mleka

1 – 2 łyżeczki miodu

Sposób przygotowania:

Mleko połączone z miodem mocno spieniamy. Powstałą piankę nakładamy do filiżanki z kawą i od razu podajemy. Wierzch możemy udekorować ziarenkiem kawy lub cynamonem.
kawa z miodem

Specjalnie dla Was wyszukaliśmy też przepis na kawę zainspirowaną smakiem tradycyjnej hiszpańskiej kawy latte. Choć ma ona sporo składników, przygotowuje się ją naprawdę szybko, a ponadto smakuje znakomicie.

Składniki – proporcja na 4 filiżanki:

2 filiżanki gorącej, mocnej kawy

½ filiżanki mleka

¼ filiżanki miodu

1/8 łyżeczki mielonego cynamonu

nieco mielonej gałki muszkatołowej

¼ łyżeczki ekstraktu waniliowego

Sposób przygotowania:

Do garnuszka dajemy kawę, mleko, miód, cynamon i gałkę muszkatołową. Ogrzewamy mieszając, nie dopuszczając do wrzenia. Gdy już dość gorąca – zdejmujemy z ognia i dodajemy wanilię. Nalewamy do filiżanek i natychmiast podajemy.

kawa z miodem

A na koniec kawa bardzo aromatyczna i rozgrzewająca – proporcja na 4 filiżanki:

400 ml mleka

4 łyżki miodu

1 łyżeczka mielonego cynamonu

4 łyżeczki kakao

400 ml gorącej, mocnej kawy

4 laski cynamonu

Sposób przygotowania:

Grzejemy mleko i łączymy je z miodem oraz sproszkowanym cynamonem, następnie gotujemy. Do mleka wsypujemy kakao, mieszamy i nalewamy do czterech filiżanek. Dolewamy do pełna kawę i podajemy na gorąco, dodając laskę cynamonu do zamieszania.

kawa z miodem

Wszystkie kawy smakują doskonale. Spróbujcie sami 🙂