Nawet zagorzali zwolennicy klasycznej małej czarnej mają czasem ochotę na kawę osłodzoną. My do słodzenia proponujemy miód naturalny. Właśnie spróbowaliśmy i zapewniamy Was, że kawa z miodem ma smak całkiem niezwykły.
Zalety naturalnego miodu znane są od dawna. Najlepiej wiedzą o tym same producentki owego przysmaku, czyli pszczoły 🙂 (pisaliśmy o tym w „Kofeina i pszczoły”). Miód jest zdrowy, zawiera sporo minerałów, witamin i antyoksydantów; ma także właściwości antybakteryjne. Jeden z przepisów na kawę z dodatkiem właśnie miodu otrzymał niecodzienną nazwę Cesarski melanż.
A oto przepis:
¼ filiżanki gorącej, mocnej kawy
1 żółtko
2 łyżki koniaku
1 łyżka miodu
¼ filiżanki gorącego mleka…lub 2 łyżki słodkiej śmietanki
Sposób przygotowania:
Mieszamy koniak z żółtkiem i miodem do lekkiego spienienia, i wlewamy do dużej filiżanki. Dodajemy gorącą kawę i mleko. Gotowe!
Cesarski melanż to kawa szczególna, ma bowiem za zadanie wzmacniać siły, więc jest polecana chorym i sportowcom; stawia też na nogi po nieprzespanej nocy 😉
Amatorom kawy białej proponujemy miodowe cappuccino:
1 filiżanka kawy (lekko przestudzona)
100 mililitrów mleka
1 – 2 łyżeczki miodu
Sposób przygotowania:
Mleko połączone z miodem mocno spieniamy. Powstałą piankę nakładamy do filiżanki z kawą i od razu podajemy. Wierzch możemy udekorować ziarenkiem kawy lub cynamonem.
Specjalnie dla Was wyszukaliśmy też przepis na kawę zainspirowaną smakiem tradycyjnej hiszpańskiej kawy latte. Choć ma ona sporo składników, przygotowuje się ją naprawdę szybko, a ponadto smakuje znakomicie.
Składniki – proporcja na 4 filiżanki:
2 filiżanki gorącej, mocnej kawy
½ filiżanki mleka
¼ filiżanki miodu
1/8 łyżeczki mielonego cynamonu
nieco mielonej gałki muszkatołowej
¼ łyżeczki ekstraktu waniliowego
Sposób przygotowania:
Do garnuszka dajemy kawę, mleko, miód, cynamon i gałkę muszkatołową. Ogrzewamy mieszając, nie dopuszczając do wrzenia. Gdy już dość gorąca – zdejmujemy z ognia i dodajemy wanilię. Nalewamy do filiżanek i natychmiast podajemy.
A na koniec kawa bardzo aromatyczna i rozgrzewająca – proporcja na 4 filiżanki:
400 ml mleka
4 łyżki miodu
1 łyżeczka mielonego cynamonu
4 łyżeczki kakao
400 ml gorącej, mocnej kawy
4 laski cynamonu
Sposób przygotowania:
Grzejemy mleko i łączymy je z miodem oraz sproszkowanym cynamonem, następnie gotujemy. Do mleka wsypujemy kakao, mieszamy i nalewamy do czterech filiżanek. Dolewamy do pełna kawę i podajemy na gorąco, dodając laskę cynamonu do zamieszania.
Wszystkie kawy smakują doskonale. Spróbujcie sami 🙂
Dodaj komentarz