Zaparzacz próżniowy Cona to po prostu dwa szklane naczynia w kształcie spłaszczonych kul. W dolnym naczyniu podgrzewana jest woda, w górnym, na sitku umieszczamy zmieloną kawę. Całość stawiamy na źródle ciepła (palniku). Gdy się podgrzeje, wrząca woda zaparzy kawę. Wówczas palnik wyłączamy i czekamy aż gotowa kawa znajdzie się w dolnym naczyniu. Napar przelewamy do filiżanki i ze smakiem wypijamy 🙂

Zaparzacz Cona znany jest już od XIX wieku. I w dalszym ciągu jest chętnie używany, bo:

– jest to urządzenie przenośne, łatwe w obsłudze

– jest kompletnym urządzeniem; nie potrzeba innych maszyn ani dodatkowego wyposażenia

– proces parzenia jest łatwy

– kawę taką można zrobić w domu

– napar ma głęboki, bogaty smak i bardzo mocny aromat

– nie potrzeba ulepszaczy, syropów ani innych dodatków wzmacniających smak

– przygotowanie kawy z Cony narzuca wolniejsze tempo

– skupiamy uwagę na czynności przygotowawczej, na tym co robimy

– mamy wiele przyjemności podczas zaparzania, a na koniec zadowolenie ze smaku i jakości naparu

– tak, jak kilka innych, alternatywnych metod zaparzania, jest obecnie bardzo na topie

Zaparzanie w urządzeniu typu Cona jest ponadto bardzo efektowne, a samo oczekiwanie na gotową kawę wpływa na dobry nastrój. Warto spróbować 🙂