Zaparzacz próżniowy Cona to po prostu dwa szklane naczynia w kształcie spłaszczonych kul. W dolnym naczyniu podgrzewana jest woda, w górnym, na sitku umieszczamy zmieloną kawę. Całość stawiamy na źródle ciepła (palniku). Gdy się podgrzeje, wrząca woda zaparzy kawę. Wówczas palnik wyłączamy i czekamy aż gotowa kawa znajdzie się w dolnym naczyniu. Napar przelewamy do filiżanki i ze smakiem wypijamy 🙂
Zaparzacz Cona znany jest już od XIX wieku. I w dalszym ciągu jest chętnie używany, bo:
– jest to urządzenie przenośne, łatwe w obsłudze
– jest kompletnym urządzeniem; nie potrzeba innych maszyn ani dodatkowego wyposażenia
– proces parzenia jest łatwy
– kawę taką można zrobić w domu
– napar ma głęboki, bogaty smak i bardzo mocny aromat
– nie potrzeba ulepszaczy, syropów ani innych dodatków wzmacniających smak
– przygotowanie kawy z Cony narzuca wolniejsze tempo
– skupiamy uwagę na czynności przygotowawczej, na tym co robimy
– mamy wiele przyjemności podczas zaparzania, a na koniec zadowolenie ze smaku i jakości naparu
– tak, jak kilka innych, alternatywnych metod zaparzania, jest obecnie bardzo na topie
Zaparzanie w urządzeniu typu Cona jest ponadto bardzo efektowne, a samo oczekiwanie na gotową kawę wpływa na dobry nastrój. Warto spróbować 🙂
Dodaj komentarz