Nastały gorące dni i pewnie tak wysokie temperatury pozostaną z nami na dłużej.

Jak możemy najlepiej przetrzymać ten upalny czas? Oczywiście chłodząc się kawą … macerowaną; zimną i z lodem.

                           Fot.: kawa macerowana

A oto 7 czynności do jej sporządzenia:

  1. Kawę mielimy dość grubo (jak cukier kryształ)
  2. W dużym słoiku łączymy 80g zmielonej kawy z 1500 ml filtrowanej wody /o temperaturze pokojowej/
  3. Składniki delikatnie mieszamy, aż wszystkie ziarenka będą dobrze zwilżone.
  4. Słoik z kawą wstawiamy do lodówki na całą noc albo na dłużej (18 – 24 godz.). Pamiętajmy o zamknięciu naczynia 🙂
  5. Kawę przecedzamy: umieszczamy filtr z drobnej siateczki na drugim słoju. Może to być np. szmatka do odcedzania sera. Koncentrat przelewamy powoli, nie dociskając fusów.
  6. Ekstrakt kawy mamy już gotowy, teraz możemy przygotować nasz długo wyczekiwany napój. Do wysokiej szklanki wrzucamy 1 filiżankę pokruszonego lodu, na to nalewamy ½ filiżanki zmacerowanej kawy oraz ½ filiżanki zimnej, filtrowanej wody i mieszamy. Tak rozcieńczona jest gotowa do picia. Wody można nie dodawać, jednak wówczas kawa będzie bardzo mocna – kawa macerowana to koncentrat 😉
  7. Pozostałą część naszego cold brew możemy trzymać w lodówce aż do 2 tygodni pod warunkiem, że jej nie rozcieńczymy. Kawę rozcieńczoną najlepiej wypić od razu 🙂 lub w ciągu 2-3 dni.                                            Możemy troszkę „zaszaleć” dodając np. lody i … ze smakiem wypić 🙂