Miasto portowe, miasto tysiąca tajemnic oraz prekursor współczesnych kawiarni w Polsce. Poznaj historię kawy. Z Gdańskiem w tle. Historia kawy w Polsce sięga schyłku XVII wieku. Legenda głosi, że po przegranej Bitwie pod Wiedniem, uciekający w popłochu Turcy zostawili w obozach ziarna kawy. W efekcie Sobieski powrócił do kraju nad Wisłą nie tylko w glorii […]
Przypadający pierwszego lipca Światowy Dzień Psa to świetna okazja żeby zadać sobie ważne pytanie: czy Twój pies może pić kawę?


Czy zastanawialiście się kiedyś jak wygląda cykl życia kawy? Poznaj historię kawowej wiśni – od ziarna do filiżanki pełnej aromatycznego naparu. Odkryj z nami kulisy powstawania kawy. Krok pierwszy: sadzenie kawowców Z reguły nasiona kawy trafiają do ziemi podczas pory deszczowej. Temperatura powietrza oscyluje wówczas około 24stopni Celsjusza, a wilgotna gleba i zacienione podłoże gwarantują […]

Otwierasz paczkę ziaren z ulubionej palarni kawy. Aromat wypełnia przestrzeń i już na tym etapie oddziałuje na wszystkie Twoje zmysły. Mielisz kawę. Bierzesz do ust pierwszy łyk. Na chwilę zamykasz oczy…i wyobrażasz sobie miejsce, w którym uprawia się kawowce.

Badania przeprowadzone przez naukowców z Greenwich University dowiodły, że zastrzyk kofeiny pomaga pszczołom lepiej zapamiętywać zapach kwiatów i pozytywnie wpływa na proces uczenia.

– Najdłuższe słowo związane tak z kawą jak i z Gdańskiem to Kaiserskaffeegeschaft. Firma ta powstała w Gdańsku, w 1918 r. i była wiodąca w handlu kawą i herbatą. Swą siedzibę miała też w Gdyni oraz na rynku w Kościerzynie 🙂 – Najstarsza prażalnia kawy powstała w Katowicach w 1855 r. Uważa się, że była […]

Ibrik (też: jezve lub cezve) to specjalne naczynie, zrobione z miedzi lub ze stali szlachetnej, w którym przygotowywana jest kawa na sposób turecki. Aby sporządzić taką kawę potrzebne nam będzie: – 1 filiżanka zimnej wody – 1 łyżka bardzo drobno zmielonej kawy (prawie puder) – 1/8 łyżeczki zmielonego kardamonu (lub 1 strąk) – ewentualnie cukier […]

Ostatnio niektóre napoje przestają służyć wyłącznie do ugaszenia pragnienia. Powstał już nowy trend na produkty tzw. funkcjonalne (tak, tak, podobnie jak odzież 🙂 Takie napoje mają mieć określone, dodatkowe przeznaczenie a konsumenci powinni mieć jakiś powód aby sięgnąć po dany napój. Trend ten, panujący głównie w USA, objął również nasz ulubiony napój i w ten […]

Lubimy iść z duchem czasu, podążać za zwyczajami czy modą z innych stron świata. Znamy – i chętnie pijemy – espresso, doppio, corretto, macchiato, cappuccino i latte które pochodzą z Włoch, americano i cortado z Ameryki Południowej i Hiszpanii, a ostatnio coraz częściej w naszych filiżankach gości kawa tzw. flat white, którą zapoczątkowano aż w […]

Czekolada koloru różowego 🙂 i cóż w niej takiego dziwnego? Właśnie ten niezwykły a zarazem w 100% naturalny kolor. Nad uzyskaniem wyrobu o takim zabarwieniu badacze pracowali ponad 10 lat. Czekolada Ruby (rubinowa), bo o niej tu mowa, oficjalnie wprowadzona została w 2017 r. i jest osiągnięciem szwajcarskiej firmy cukierniczej Barry Callebaut. Jest to czekolada […]